Van’da 6. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi Başladı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin (YYÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 6. Ulusal Katı Atık Yönetimi (UKAY) Kongresi başladı.
YYÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından kent merkezindeki bir otelde, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla UKAY Kongresi başladı. Kongreye Van Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez, YYÜ Rektör Vekili Prof.Dr Ramazan Şekeroğlu, Van Büyükşehir Belediye temsilcileri, İpekyolu Beledeyi ile Tuşba Belediye Başkan Yardımcıları ve akademisyenler katıldı.
Kongre YYÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sevda Ocak sunumuyla başladı. Ocak’ın sunumunun ardından bir konuşma yapan Van Vali Vekili Ramazan Kurtyemez, İstanbul Ümraniye’de 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan çöplük alanının patlamasını hatırlatarak, 21. yüzyılın en önemli problemlerinden birinin şehirleşme ve şehirleşmenin beraberinde getirdiği katı atıkların yaşattığı sıkıntılar olduğunu belirtti. Kurtyemez, “Türkiye’de 1985’li yıllardan itibaren başlayan aşırı kentleşme halen devam ederken, bunla birlikte katı atıklar da sorun olmaya devam ediyor. Öncelikli olarak katı atıklarla mücadelenin ön planda olması nedeniyle tıbbi atıklar ve bunların getireceği sorunlara karşı hazırlıklı olunması gerekir. Tıbbi atıkların genel saklık açısından son derece olumsuz neticeler verebilecek kapasitesi olduğunu görüyoruz. Bu kongrenin burada yapılması büyük bir şans. Ama böyle çok güzel ve önemli bir toplantıya iştirak eden sayısı çok az. Ben hocalarımıza her türlü olumsuz şartlara rağmen sempozyumu kentte düzenledikleri için teşekkür ediyorum" dedi.
Kongrenin 6’ncısının Van’da yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu ise, teknolojinin yaşam kalitesinin artırmasının yanında oluşan atıkların da yaşam alanlarını tehdit ettiğini söyledi. İnsanın doğuştan elde ettiği haklar gibi günümüzde yaşayan insanların da sürdürülebilir bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu ifade eden Şekeroğlu, "Katı atık yönetimi de sürdürülebilir bir çevreye sahip olmak için gerekli olan çalışmaları içerir. İnsan tahribatı sonucu ortaya çıkan atıklar, uygun biçimde bertaraf edilmediği takdirde çevreye ciddi zararlar verebilir. Öncelikli olarak çevrenin kirletilmesinin önüne geçilmesi, daha sonra atıkların toplanarak uygun şekilde yok edilmesi ve son olarak da atıklardan ısı gibi enerji elde edilmesinin sağlanması gereklidir. Üniversite olarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla her zaman işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Günay Kocasoy da, çevre sorunları içerisinde yer alan katı atık ile ilgili kongreleri daha önce batıdaki büyük illerde yaptıklarını, son toplantıda doğu bölgelerindeki üniversitelerle işbirliği içinde düzenleme kararı aldıklarını dile getirdi. Katı atığın, insanın olduğu her yerde mevcut olduğunu, Avrupa’da ise sıfır atık politikasına yönelik bir eğilim olduğunu aktaran Kocasoy, "Sıfır atığa ulaşmak imkansızdır. Atıklar devam edecektir. Türkiye, Avrupa veya dünyanın herhangi bir yerinde iyi bir yönetime sahip değilseniz katı atıklar sokaklarda birikir. Sokaklardan toplanan çöpler, sadece çöp alanlarına götürülüyor ise hiç rahat uyumayın. Çünkü oradakiler aynı sokaklarımızda duran çöpler kadar bizim sağlımızı tehdit ediyor. Çöplük alanları doğru şekilde hazırlanıp kullanılmadığı takdirde 1990’lı yıllarda Ümraniye’de şahit olduğumuz ve 39 kişinin hayatını kaybettiği olay gibi kazaları yaşayabiliriz" diye konuştu.
Konuşmalar sonrası katılımcıların sunumlarını yapmaya başladığı kongreye Gürpınar İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emrah Akçay, yalan üzerine konuşma yaptı. Ayrıca ressam Sedat Çalımlı ise katılamcılara kısa bir resim şovu gösterdi.