Yaban Hayatına Yakın Takip
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, yaban hayatı çalışmalarında son teknolojiyi kullanıyor. Yaban hayatını yakın takibe alan Bakanlık, hayvanların yaşam alanları hakkında kesin veriler elde etmek için nesli tehlike altında olan 3 Kafkas vaşağına Kars ormanlarında GPS-GSM vericili tasma taktı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan Kuzeydoğa Derneği ile beraber yürüttüğü “Doğu Anadolu Bölgesinde Yaban Hayatının Korunması Protokolü” kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmaların yürütüldüğü alanlardan biri olan Kars’ın Sarıkamış ilçesi ormanlarında Türkiye’de ilk kez 3 vaşak yakalanarak, bunlardan ikisine GPS-GSM vericili tasma takıldı. Sarıkamış ormanlarında yakalanan vaşaklardan ilkinin 13 kilogram ağırlığında 6 yaşında erkek, ikincisinin 12 kilogram ağırlığında 7 yaşında erkek ve üçüncüsünün de 12 kilogramg ağırlığında 6 yaşında bir dişi olduğu belirtildi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde GPS-GSM vericili tasmasıyla doğaya bırakılan Türkiye’nin ilk vericili vaşağı “Işık”, takip edildiği ilk 5 haftada Sarıkamış ormanında 91 kilometrekarelik alanda 273 kilometre yol katetti.
VAŞAKLARDAN ALINAN KAN VE DOKU ÖRNEKLERİ YABAN HAYVANI GEN BANKASI’NA GÖNDERİLDİ
Yürütülen çalışmalar sonucunda yakalanan vaşakların vücut ölçümleri yapılarak, kan ve doku örnekleri alındı. Nesli tehlikede olan Kafkas vaşağı (Lynx lynx dinniki) alt türünden olduğu düşünülen vaşaklardan alınan genetik örnekler, laboratuvarda detaylı olarak incelendi. Alınan bu kan ve doku örnekleri, bilimsel araştırmalar için Yaban Hayvanı Gen Bankası’na eklendi. Ayrıca, genetik analiz sonucu elde edilen veriler yaban hayvanlarının korunması amacıyla saklanacak.
GPS-GSM vericili tasmalardan alınacak veriler, vaşakların alan kullanımı, habitat tercihleri ve yaşam alanlarının korunması için gereken alanların belirlenmesine ışık tutacak. Böylece taşıdıkları vericiler sayesinde vaşakların dolaşma alanları, mevsimsel hareketleri, üreme ve yavrulama zamanındaki davranışları tespit edilerek, vaşaklar hakkında önemli bilimsel verilere ulaşılacak.