Yaş Dostu Teknolojiler Ve Tasarımlar Sempozyumu
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, yaşlıların yeni teknolojilere adapte olamadığı yönünde genel bir görüş olduğunu belirterek, "Yaşlılar da teknolojiyi kullanabilir ama kendi yaşlarına uygun teknolojileri bulup önlerine koyma sorumluluğu bize aittir" dedi.
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM), OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye Yaşlı Bilimleri ve Teknolojileri Vakfı ve Türkiye Girişim ve Gelişim Teknolojileri Derneği işbirliği ile Türkiye ve Dünyada yaşı etkileyen teknolojik ve diğer faktörleri masaya yatırdı. "Yaş Dostu Teknolojiler ve Tasarımlar Sempozyumu" başlığında De Monti Otel’de gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş, aktif ve üretken olan kişilerin başarılı bir yaşlılık dönemi geçirdiğini söyledi.
ORTALAMA ÖMÜR 90 YILA YAKLAŞTI
1970’li yıllarda Türkiye’de erkekler için ortalama ömrün 55, kadınlar için 58 olduğunu hatırlatan Rektör Erkan İbiş, bugün gelişmiş ülkelerde ortalama ömrün 90 yıla yaklaştığını kaydetti. Türkiye’de 65 yaş üstünde 8.5 milyon kişinin yaşadığını belirten İbiş şöyle konuştu:
“Uzun yaşamak herkesin arzusu ama kendi kendine yeterek yaşamak daha önemlidir. Yaşlıların yeni teknolojilere adapte olamadığı yönünde genel bir kanaat var. Onların etkin olarak yararlanabileceği yeni uygulamaları ortaya koyabiliyor muyuz? Yaşlılar da teknolojiyi kullanabilir ama kendi yaşlarına uygun teknolojileri bulup önlerine koyma sorumluluğu bize aittir. Burada üniversitelere, sanayiciye, iş dünyasına, sivil toplum kuruluşlarına ve kamu kesimine önemli roller düşüyor.”
2075’TE TÜRKİYE’NİN YÜZDE 27’Sİ YAŞLI OLACAK
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete de dünyada 2025’te 60 yaş ve üzeri kişi sayısının 1.2 milyar olacağını vurguladı. Özmete, “Türkiye’de 65 yaş üzeri kişi sayısı 2023’te nüfusun yüzde 10’u, 2050’de yüzde 20.8’i, 2075’te ise yüzde 27.7’sine yükselecektir. Yani Türkiye’de gelecekte yaşayan her dört kişiden biri yaşlı olacaktır” dedi.
YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTECEK
Türkiye’de huzurevleri ve rehabilitasyon merkezlerindeki hizmetlerin yanı sıra evde bakım hizmetlerinin de kurumsallaşması gerektiğini anlatan Özmete, "Yalnız yaşayan ya da ailesi tarafından bakılan yaşlılara nitelikli bakım desteği sağlanması yaşlının ve yaşlıya bakan aile bireylerinin yaşam kalitesini yükseltecektir" diye konuştu.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) Başkanı Orhan Aydın da bölgelerinde medikal sanayiye odaklanmış gruplar bulunduğunu söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı ise yaşlılar için teknolojik gelişmelerin yetersiz olduğuna işaret ederek, bu alanın yeniliğe açık ve insanlığa faydalı büyük bir sektör olduğunu dile getirdi.