Yatağa Bağımlıydı, Bir Günde Yürüdü
Antalya’da yaşayan 70 yaşında ve 130 kilogram ağırlığındaki Emine Eğriboyun, belindeki kireçlerin sinirleri sıkıştırması sonucu yatağa mahkum oldu. Hiçbir hastane ve doktorun kiloları nedeniyle ameliyat etmediği Eğriboyun, Memorial Antalya Hastanesi’nde 4 saatlik bir mikro cerrahi operasyonuyla yeniden yürümeye başladı.
Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşayan 5 çocuk annesi Emine Eğriboyun, belindeki kireçlerin sinirlerini sıkıştırması ve aşırı kiloları nedeniyle yaklaşık iki ay önce yatağa bağımlı hale geldi. Doğuştan işitme ve konuşma engelli olan Eğriboyun için çocukları özel bir yatak yaptırdı. Bir taraftan da aile Eğriboyun’un tedavisi için hastane ve doktor doktor dolaştı. Fakat tüm hastane ve doktorlar Eğriboyun’u aşırı kiloları nedeniyle ameliyat yapmadı. Başvurmadık kapı bırakmayan Eğriboyun’un kızı Seda Küçükkaya, yıllar önce annesinin doktorunu Memorial Antalya Hastanesi’nde buldu. Burada Nöroşirürji bölümünden Op.Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu ve ekibi, mikro cerrahi operasyonuyla sinirleri ve omuriliği sıkıştıran kireçleri temizleyerek, Eğriboyun’u sağlığına kavuşturdu.
AĞRILARINDAN KURTULDU
Memorial Antalya Hastanesi Nöroşirürji Bölümünden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, hastanın çok ciddi bel ağrısı ve ayaklarında uyuşma ve karıncalanma şikayetleri ile kendilerine başvurduğunu söyledi. Hastanın uzun zamandır bu şikayetlerinin olduğunu ve son 2 aydır da yatalak hale geldiğini anımsatan Kılınçoğlu, "İlaçlar da fayda vermedi. Yüksek dozda verilen ilaçlara rağmen ağrıları geçmedi. Ayağa kalkamadı ve yatağa düştü. Kendi ihtiyaçlarını bile gideremeyecek duruma geldi. Ardından bir tedavi programı oluşturduk. Hastalığının kireçlenmeye bağlı oluştuğunu belirledik. Mikro cerrahi operasyonuyla sinirleri ve omuriliği sıkıştıran kireçleri temizledik. Mikro cerrahi yöntemle 4 saatlik ameliyatla hastamız ertesi güne ağrılarından kurtulmuş oldu" diye konuştu.
Hastanın ağrısız şekilde bir gün sonra yürümeye başladığının altını çizen Op. Dr. Kılınçoğlu, "İki hafta içinde yürüyerek evine gitti. Şu an durumu iyi. Bundan sonra kiloları ile ilgili savaş yapacağız. Bir daha bu olay tekrarlamasın diye belki küçük bir operasyon yapabiliriz" dedi.
HASTA İŞİTME VE KONUŞMA ENGELLİ
Hastasının sağır ve dilsiz olmasının iletişimlerinde bir sorun oluşturmadığını da dile getiren Op. Dr. Kılınçoğlu, "Sorun olur diye düşündük ama öyle bir şey olmadı. İşaret dili ile anlaştık. Ama bu hastalığın görülme yaşları 50 ve üzeri. Yaşın pek önem yok ama vücudun anatomisi çok önemli. Mikro cerrahi ile ameliyatlar az riskli ve başarı şansınız yüksek" diye konuştu.
ÖZEL BİR YATAKLA HAREKET EDİYORDU
Emine Eğriboyun’un en büyük destekçisi kızı Seda Küçükkaya ise, annesinin yatağa mahkum olduğunu ve özel bir yatakla hareket ettirdiklerini belirtti. Annesini tedavi ettirmek için gitmedik hastane ve doktor bırakmadığını işaret eden Küçükkaya, "Hiçbir hastane annemi kilolarından dolayı ameliyat yapmak istemedi. Ömür boyu yatabileceğini söylediler. Sonra Memorial Antalya Hastanesi’ne başvurduk ve doktorumuz annemi ayağa kaldıracağını söyledi. 4 saatlik ameliyatın ardından annem yürümeye başladı" diye konuştu.
Annesinin yatağa mahkum olması karşısında zaman zaman umutsuzluğa düştüğünü ifade eden Küçükkaya, "Onun için ameliyat bitine kadar hep tedirgindik. Doktorumuz hasta hadi kalksın yürüyeceğiz deyince bütün aile şok oldu. İnanılmaz mutluyum" dedi.
Annesinin doğuştan sağır ve dilsiz olduğunu söyleyen Küçükkaya, kendi aralarında bir işaret dilinin geliştiğini belirtti. Annesinin 130 kilogram olduğunu kaydeden Küçükkaya, bundan sonraki hedeflerinin 30 kilogram vermek olduğunu da sözlerine ekledi.
DOKTORA DUA
Küçükkaya annesinin sözlerini, "Annem çok sevinçli. Ben de inanmıyordum. Doktoruma dua ediyorum. Hep yatacağım diye korktum. Şimdi yürüyorum. İşlerimi kendim yapabileceğim. Rahatladım" şeklinde aktardı.