Yaz Aylarındaki Boğaz Ağrısına Dikkat
Sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonunun kalpte, eklemlerde ve böbreklerde problem oluşturabildiği bildirildi. Bademcik şişmesinin, vücudun savunma sisteminin bir parçası olan bademciklerde oluşan iltihaplanma ile meydana gelen bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, daha çok kış aylarında görüldüğü düşünülen bademcik şişmesinin, soğuk içecekler ve yanlış klima kullanımı nedeniyle yaz aylarında da sıklıkla görüldüğünün altını çiziyorlar.
Bademciklerin ağzın alt kısmında boğazın her iki yanında bulunan bağışıklık dokuları olduğunu, bademciklerin vücuda giren mikroplarla savaşmak için antikor denilen maddelerin oluşumunda rol oynadıklarını hatırlatan Op. Dr. Hasan Karataş, "Mikrop ve bakterilerle karşı karşıya kalan bademcikler, iltihaplanırlar ve boyutları büyür. Bademcik şişmesi olarak adlandırılan bu durum, boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü, halsizlik, ağızda kötü koku, boyun bezelerinde şişme gibi şikayetlere neden olur" dedi.
BADEMCİKLER SIK ŞİŞİYORSA ALINMALI MI?
Sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonunun kalpte, eklemlerde ve böbreklerde problem oluşturabildiğine dikkat çeken Karataş, bu tip durumlarda bademcik operasyonunun uygulanabileceğini, özellikle çocuk hastalarda çoğu zaman bademcik problemleri geniz eti problemleri ile birlikte olduğunu ve operasyon gerektiğinde genellikle ikisinin birlikte alınmaları gerektiğinin altını çizdi.
BADEMCİKLER HANGİ YAŞTA ALINMALI?
Bademciklerin gerekli olduğu durumlarda her yaşta alınabileceğini söyleyen Op.Dr. Karataş, "Ancak gece uykuda solunum durma atakları (apne) yoksa, bademcik operasyonları için 2,5 yaş sonrası beklenmelidir. Geniz eti operasyonları ise daha ufak yaşlarda güvenle uygulanabilir.
Kan hastalıkları, akut iltihap, yarık damak, aspirin ve heparin gibi kanamayı artıran ilaçları kullananlar, kontrol edilemeyen kalp ve şeker hastalığı olanlar operasyon açısından riskli olabilir. Bu nedenle kişiler doktorları ile tüm rahatsızlıklarını paylaşmalıdırlar" diye konuştu.