Yaz Sıcaklarında Sağlığa Dikkat
Bilecik Devlet Hastanesi Acil Servis Bölümü’nde görevli Dr. Mehmet Şakir Yumuşak, havaların ısınması ile bunaltan hava sıcaklıkları ile gündelik yaşamdaki alışkanlıklarda da çok büyük oranda değişiklik yaşandığını söyleyerek çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Dr. Yumuşak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak dönemlerde insan vücudunun aşırı sıvı kaybettiğini, yaz aylarında hijyen konusundaki dikkatin de azaldığını belirtti. Buna bağlı olarak yaz aylarında ishal vakaları ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarının arttığına işaret eden Dr. Mehmet Şakir Yumuşak, sıcaklarda sıvı alımına özen gösterilmesi tavsiyesinde bulundu.
GÜNDE EN AZ 15 BARDAK SU İÇİN
Yazın günde en az 15 bardak su içilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Yumuşak, "Suyun yanı sıra soda ve meyve suyu gibi sıvı gıdalar da alınmalı. Yiyecekler de iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Yemek hazırlanırken de gıdalar iyice pişirilmeli. Hijyenden asla taviz verilmemeli ve bol bol banyo yapılmalı" diye konuştu.
KLİMAYI DOĞRU KULLANIN
Yumuşak, yaz aylarında güneş çarpması ve güneşe bağlı cilt enfeksiyonlarının da arttığını belirterek, bu duruma karşı da tedbirli olup, uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini söyledi. Dr. Mehmet Şakir Yumuşak, yazın en büyük serinlik aracı olarak görülen klimanın doğru kullanılmaması halinde hastalıklara davetiye çıkartabileceğini anlattı. Gündüz saatlerinde klimanın 22-23 derecenin altına düşürülmemesi gerektiğine dikkati çeken Dr. Yumuşak, gece ise 26 dereceden aşağı da çalıştırılmaması gerektiğini ifade ederek, "Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Bu durumda, vakit kaybetmeden hemen bir sağlık merkezine başvurulmalıdır" dedi.
GÖLGE BOYU BOYUNUZDAN KISA İSE BU DURUM GÜNEŞ ALTINDA FAZLA KALMAYIN
Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Yumuşak, ”Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde korunulmalı, bunun için gerekirse koruyucu kremler kullanılmalıdır. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği bu saatleri gölge boyunuza bakarak da anlayabilirsiniz. Gölge boyunuz sizin boyunuzdan kısa ise bu durum güneş altında fazla kalmamanız gerektiği anlamına gelir" diye belirtti.
İDRAR RENGİNİ KONTROL EDİN
Artan sıvı kaybıyla birlikte idrar miktarının azaldığını, bu durumda idrarda bulunan bazı atık maddelerin (kalsiyum oksalat, bilirubin v.s.) yoğunluğunun arttığını anlatan ve konunun önemine vurgu yapan Dr. Yumuşak, ”Bu durum hem yeni taşların oluşumuna neden olurken hem de olan taşların idrar yollarımıza zarar verme potansiyelini arttırıyor. Ayrıca yavaşlamış idrar akımı enfeksiyonlara yatkınlığı da artırıyor. Bunu önlemek için mutlaka bol sıvı tüketmek ve idrar rengimizi kontrol etmek gerekiyor. Çok basit bir öneri, idrar renginin çok açık sarı renkte olması. Daha koyu idrar rengi az sıvı tükettiğimizin ve bu hastalıklara aday olduğumuzun bir göstergesi olabiliyor” dedi.