Yerel Yatırım Planlama Projesi Çaliştayi Trabzon’da Yapıldı
Avrupa Birliği tarafından desteklenen Yerel Yatırım Planlama Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi Çalıştayı Trabzon’da yapıldı.
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve İçişleri Bakanlığı Stratejik Yönetim Daire Başkanı Dr. Muhammet Kırılmaz’ın katılımıyla Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda ilk olarak Vali Abdil Celil Öz konuştu.
Çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’de kamu yatırımları açısından bir zihniyet dönüşümü yaşandığını kaydeden Vali Öz, kamu yatırımları ile özel sektör yatırımlarını karşılaştırdı. Vali Öz “Kamu olarak özel sektör yatırımlarına bakarsak özel sektör bir yatırım yaparken önce bir proje hazırlar. Fizibilitesini yapar, yatırımı gerçekleştirir ve sonrasında yatırımın sonuçlarını değerlendirir. Aslında bizim açımızdan kamu yönüyle de baktığımız zaman planlamamız var, programlamamız var, projelendirmemiz var ve projeyi uygulamamız var. Son yılarda pek çok kamu kurumumuzda uzun vadeli stratejik planlar yapan, programlarını yapan, projelerin hazırlayan ve bu süreçte fizibilite diyebileceğimiz gerekçe raporları ile altyapısını dolduran bir zihniyeti yavaş yavaş oturtuyor ancak bunun daha kurumsal, daha teknik daha içi dolu bir hale getirilmesi çok önemli. Kamu olarak yaptığımız yatırımların sonucunda izleme ve değerlendirme mekanizmasını daha iyi yapmalıyız. Gerek kalkınma ajansları anlayışı gerekse valilikler bünyesinde oluşturulan yatırım izleme ve koordinasyon merkezlerimiz bu anlamda gerek planlama sürecinde, projelendirme sürecinde, proje sonrasındaki izleme değerlendirme sürecinde bu anlayışı gerçekleştirmek için çalışmalar yürütüyor” dedi.
ÇALIŞTAY YOL GÖSTERİCİ OLACAK
Çalıştayın kendilerine yol gösterici olacağını kaydeden Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu “Bu çalıştayda elde edilecek raporların belediyelerimize sunulduğunda belediye olarak diğer kamu kurumu ve kuruluşlarımızla birlikte bu programları çok esaslı olarak uygulamaya gayret edeceğiz. Karadeniz olarak tüm illerimiz ile bir ve beraber kalkınmaya çalışacağız. Bu bölge engebeli dağı ile doğası ile yerel yönetimlerin diğer kamu kurum ve kuruluşları ile böyle programlarla yürümesini şart koşan, gerektiren bir bölge” şeklinde konuştu.
Büyükşehirlerin imar düzenlemeleri açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, “Hepimizin bildiği gibi 6360 sayılı yasa birlikte Ordu ilimizle birlikte Samsun gibi Büyükşehir olduk. Aslında büyükşehir demek en başta imar demek. İmar anlamında bölgemiz çok sorunlu bir bölge. Her metre karesine imarı getirmemiz şart olan bir yerleşim dağılımı var. Yani öbek öbek bir yerde yerleşim değil bütün alanda yerleşim var. Masala Trabzon’un yol ağı 20 bin km. Türkiye’de hiçbir ilimizde bu yol ağı yok. Bunun yanında altyapı bütün illerimizde sorun. Engebeli arazi münasebetiyle hem yol, hem su, kanalizasyon, atık su, yağmur suyu, sel tehlikelerine karşı çok dikkatle yürünmesi gereken bir bölge” diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı Stratejik Yönetim Daire Başkanı Muhammet Kırılmaz ise “Özellikle bilgi ve teknolojileri gelişimi değişimleri hızlandırmaktadır. İletişim teknolojilerinin insanların yaşadığı en ücra yerlerde dahi yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz. Daha çok özel sektörde yaşanan bu gelişim ve değişimler kamu yönetimlerini de etkilemeye başlamıştır. Bu nedenle vatandaşların devletten beklentileri hızla değişmektedir. Vatandaşların talep ve ihtiyaçlarını yerinde ve zamanında hızlı ve kaliteli olarak karşılanması devletlerin birinci önceliği haline gelmiştir. Kamu hizmetlerinin vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine uygun olarak en az maliyetle ve en yüksek kalitede sunulabilmesi elbette kamu kaynaklarının verimli kullanılabilmesi ile mümkündür.” ifadelerini kullandı.
Çalıştayda katılımcılara ‘İller Bazında Öncelikli Sektörler’, ‘Yerel Yatırım Planlaması Sürecinde Mevcut Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, ‘Yerel Yatırım Planlama için Eğitim Desteği’ gibi başlıkları içeren sunumlar yapıldı.