Yılan Ve Akrep Sokmalarına Dikkat
Nazilli Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Ündağ, sıcak yaz aylarında ortaya çıkan yılan ve akrep sokmalarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yılan sokmaları ve akrep ısırmalarının daha çok yaz aylarında, özellikle sıcakların arttığı dönemlerde görüldüğünü belirten Hastane Yöneticisi Dr. Nail Ündağ, “Tarlalarda çalışma esnasında sıkça yılan ısırması olaylarına rastlıyoruz. Akrep sokması olayları ise daha çok topraktan yapılmış eski evlerde ve kayalık bölgelerde meydana geliyor. Yılan ve akrep sokmasına her yaştan insan muhatap olabiliyor. Ama özellikle çalışan, hareketli olan insanlarda daha çok görülüyor. Yılan ısırmalarında tedaviye olay yerinde başlanmalı. Hasta 24-48 saat süre ile müşahede altında tutulmalıdır. Bunlarla birlikte ısıran canlı hakkındaki bilgiler gelecek sağlık ekibine aktarılmalı, hatta mümkünse fotoğrafı da çekilmeli veya eğer etkisiz hale getirilmiş ise mutlaka tedavi yapan hekime gösterilmelidir” dedi.
Akrep zehrinin öldürücü nitelikte olduğunu belirten Dr. Ündağ: “Akrep, kuyruğundaki iğnesini sokarak zehrini vücuda veriyor. Zehir sinir sistemine ve kalbe zararlı etki yapar. Bazen çocuklarda ve büyüklerde ölüme yol açabilir. Sokulan yerde ağrı, kızarıklık, yanma ve uyuşukluk olur. Bunun yanında vücutta bazı bulgular da ortaya çıkar; tükürük bezlerinin salgısı artar, baş ağrısı, kaslarda kasılmalar, idrar, büyük abdest kaçırma ve bazen de felçler görülür. Akrep sokması vakasının ardından telaşa kapılmadan alınacak küçük bazı tedbirler önemlidir. İlk olarak kişi uygun bir sağlık kuruluşuna yetiştirilmelidir. Akrep sokulan kişi yürütülmemeli, hareket ettirilmemelidir. Sokulan yerin yukarısı eşarp ya da mendille sıkılmalıdır. İlk bir kaç saat sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konulmalıdır. Böylece zehrin emilmesi yavaşlatılmış olur. Sokulan yere amonyak sürmek faydalı olur. Eğer solunum durması ya da zayıflaması olursa ağızdan ağza yapay solunum yapılmalıdır. Akrep sokması ve yılan ısırmasında bazı vatandaşlar ilkel yöntemlere başvuruyorlar. Örneğin, ısırılan veya sokulan yeri kanatıyor, emiyor ya da hastayı kaplıcaya sıcak suya sokuyorlar. Böyle durumlarda olay bazen kangrene de dönüşebiliyor. Bunlar çok yanlış ve bir sürü sıkıntıya yol açabilecek durumlardır. Bu tür ilkel uygulamalardan mutlaka kaçınılmalıdır. Ne olursa olsun akrep sokması ve yılan ısırmalarında en seri şekilde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.