Yılmaz: “10 Ağustos'tan Sonra İyi Şeyler Olacak”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, konuk olarak katıldığı kahvaltı programında Samsun ve geleceğe yönelik önemli açıklamalar yaptı, devam eden projeler hakkında bilgiler verdi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un önde gelen iş adamları ve sanayicileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve dostları ile Sevgi Kafe’de düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
Düzenli olarak yaptıkları bu programlar sayesinde Samsun ile ilgili geniş çaplı durum değerlendirmesi yapma fırsatı bulduklarının altını çizen Başkan Yılmaz, bu toplantıları önemsediğini kaydetti. Başkan Yılmaz, "Bu toplantılar sayesinde Samsun ile ilgili durum değerlendirmeleri yapıyoruz. Samsun'un uğraşlarını benden duyma fırsatı buluyorsunuz" diyerek başladığı konuşmasında, 10 Ağustos seçimlerinden kentteki yatırımlara kadar geniş bir değerlendirmede bulundu.
“30 MART 10 AĞUSTOS'UN TAMAMLAYICISI”
30 Mart seçimleri ile 10 Ağustos seçimlerinin birbirini tamamlayıcı süreçler olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: "30 Mart'ın üzerinden 4 ay geçti. Hakikaten bir mahalli seçim değil genel seçim havasında geçti. 30 Mart sonucu, pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin de rövanşı idi. ‘Belirleyici olacak’ deniliyordu, nitekim öyle oldu. Pazar günü de cumhurbaşkanını seçeceğiz inşallah. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, hepinizin çok iyi bildiği gibi 12 yıldır memleketimize Başbakanlık yapmış Recep Tayyip Erdoğan adayımız oldu. Bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti'nin 2002'den 2014'e kadar geçen sürede kat ettiği mesafeleri göze alarak 10 Ağustos seçimine öyle bakmak lazım."
“10 AĞUSTOS'TAN SONRA İYİ ŞEYLER OLACAK”
Türkiye'nin 12 yıllık dönemde birçok sorununu çözdüğüne vurgu yapan Başkan Yılmaz, "Hakikaten 12 senelik süreçte Türkiye Cumhuriyeti birçok sorununu çözdü. Çözülmeyenler var tabi. Kalkınmakta olan bir ülkede her şeyi paketleyip, noktalayıp ‘bu iş bitti artık’ diyecek olan işlem sayısı sayılı oluyor ama önemli meseleler halloldu. Bu ülkede artık enflasyon diye bir şeyi konuşmayacak duruma geldik. Çeşitli sorunlar, vesayetler, ihtilaller artık geride kaldı, geri kalmış gelişmemiş demokrasilerin meselesi olarak geride kaldı. Bu günleri görmeyi çok arzu ediyorduk. İyi günlerdeyiz şu anda. İnşallah 10 Ağustos sonrası da iyi şeyler olacak" ifadelerini kullandı.
“BU ARALAR, SUSUZLUKLA MÜCADELE EDİYORUM”
Başkan Yılmaz, bu aralar en çok "susuzlukla" mücadele ettiklerinin altını çizerek, "Samsun ile ilgili yürüttüğümüz işlerde her şey planladığımız gibi gayet güzel gidiyor. Eğitim, çevre, yol projelerinde 2 bine yakın arkadaşımız ve aşağı yukarı 50 milyon dolar civarında hazır olan makine parkı, bütün ilçeleri kapsayan bu hinterlandda gece-günüz koşuyorlar. Ama dönemsel olarak yaşadığımız bazı güçlükler var. Bunun başında susuzlukla ilgili bir konu var. Samsun bugüne kadar bunu hiç yaşamadı. İlçelerde Vezirköprü'de ciddi sorun var. Suyu aldığımız dere kuruduğu için su seviyesi çok aşağı düştü, yeni pompalar vuruyoruz, yani Vezirköprü'ye yepyeni su havzası inşa ediyoruz diyebilirim. Salıpazarı'nda vardı, çözdük. Kavak'ta kesintiye gidiyoruz. Etraftaki göletlerden su alma yönünde planlamaları tamamladık birkaç aya onu da çözüyoruz. Alaçam'da var, bu ilçeler şehrin içinden geçen şakı şakır akmakta olan derelerden, derin kuyu pompalarıyla bu ilçelerin suyu karşılanıyordu. Bu dereler kuruyunca ister istemez sıkıntı yaşanıyor" diye konuştu.
“İYİ NİYETLİ OLMAYANLAR VAR”
Su meselesinde "iyi niyetli" olmayan bazı unsurların yaşanan sıkıntıları "kullandığını" ifade eden Başkan Yılmaz, şunları kaydetti: "İl Özel İdare'den Büyükşehir'e geçti ya bu işler, iyi niyetli olmayan unsurlar ‘Büyükşehir'e geçti de acaba bir organizasyon hatası yüzünden mi susuz kalıyoruz’ falan diye konuşanlar var, kötü niyetle felaket tellallığı yapanlar var. Tabi iyi niyetle konuşanlar da var. Biz de tabi bu duyarlılığı hissediyoruz, bu günlerde anlayacağınız suyla uğraşıyorum."
“OTOBÜSLERİ SİPARİŞ EDECEĞİZ”
Ulaşım ile ilgili devam eden projelerden bahseden ve tercihli yol çalışmasında son noktaya geldiklerini kaydeden Başkan Yılmaz, "Ulaşım alt yapısında ciddi faaliyetler var, tercihli yol inşaatımızı Tekkeköy'e kadar hızla devam ettiriyoruz, bitti diyebiliriz. Artık Samsun'a geliş gidişi bu güzergahtan yapabilirsiniz şu an. Geliş gidiş mümkün. Temel seviyesinde troleybüs sistemi kurmayı düşünüyoruz. Tesisat projesi netleşmek üzere. Araçlar hazır, bir iki ayda, sipariş ettiğimizde araçları alabiliriz. 28 metre uzunluğunda lastik tekerlekli çok güzel elektrikli otobüslerle vatandaşlarımızı Tekkeköy, stadyum ve fuar kongre merkezine getirip götüreceğiz" dedi.
“OMÜ'YE TRELEYBÜS”
Raylı sistemin son durağı ile üniversite arasındaki otobüs hattının yakıt masrafının fazla olduğunu ve bunun için çeşitli projelerinin bulunduğunu belirten Başkan Yılmaz, elektrikli sistemi burası için de düşündüklerini kaydederek, "Üniversiteye iniş çıkışta kullandığımız bir sistem vardı. Hepsi dizel otobüsler, korkunç yakıt sarfiyatı yapıyorlar. Bunun bedelini raylı sistem ödediği için bilançoya yazmışlar. Ondan kurtulmamız ve elektrikli hale getirmemiz lazım" açıklamasında bulundu.
“SAHİL YOLU SAMSUN İÇİN İŞ-AŞ DEMEKTİR”
Sahilde devam eden projenin de tam anlamıyla 2016 yılının sonunda biteceğini vurgulayan Başkan Yılmaz, burada hayata geçecek turizm işletmeleri sayesinde kentteki işsizliğe merhem olacak bir dönemin başlayacağı müjdesini de verdi. Başkan Yılmaz, sahil projesinin "iş ve aş" demek olduğunun altını çizerek, "Turizm yatırımlarında hızla devam ediyoruz. Hizmetler sektöründe Atakum sahil yolu hızla devam ediyor. 2016 sonunda bitecek. Bu şu demek Dereköy'e kadar aşağı yukarı bitince toplam 24 kilometrelik sahil düzenlemesi oluyor. O kesimde 200 tane turizm işletmesi olur. Bu yerlerde her birinde 50'ye yakın insan çalışır, bu da kocaman bir tatil köyüdür. Turizm endüstrisidir. Bunu Samsun'da 2 senede gerçekleştirirsek büyük oranda aş ve iş demektir" şeklinde konuştu.
“İŞTE ARAMIZDAKİ FARK”
Sahil yoluna dönük eleştirilere de cevap veren Başkan Yılmaz, açıklamasının devamında, "Bunun mücadelesini veriyoruz. Verdiğimiz mücadeleyi anlamayan, evinin önündeki bir kulübeyi, duşu ‘işte biz buradan ne güzel denize giriyorduk, taş kondu, bilmem ne kondu, buraya niye yol yapılıyor, ne gerek var’ diyenlere mesaj olsun diye söylüyorum. Onlar kendini düşünüyor, biz şehri düşünüyoruz, farkımız bu işte" sözlerine yer verdi.
“SAMSUN İLK 10’DA YER ALMALI”
Samsun'un 30 büyükşehir içinde ilk onda yer alması için var güçleriyle çalıştıklarını ve Samsunluların da bu mücadeleye destek olması gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu şehri nasıl geçindireceğiz? Hep devletten maaş alarak mı geçineceğiz? Bu şehrin üretmesi, turizmden gelir elde etmesi lazım, bu şehrin ihracat yapması lazım, sanayisini geliştirmesi lazım. Biz çırpınıyoruz mücadele ediyoruz, olayı önemsiyor ve ciddi boyutta bakıyoruz. Biz olaya ‘geçinir gideriz’ mantığı ile bakmıyoruz. Eğer böyle bakarsak bu ülkenin 30 tane büyükşehri var, eğer böyle dersek de, o 30 büyükşehirden en sonuncusuna gelir yerleşiriz. Ekonomisiyle, iktisadi hayatıyla, gelişmişlik düzeyi ile en sondaki klasmana gider otururuz. Bu da oldukça incitici olur, neden ilk onda olmayalım?"
“SAMSUN FAKİR BİR KENT OLAMAZ”
"Samsun fakir bir kent olamaz" diyen Başkan Yılmaz, şunları dedi: "Bu coğrafyada, bu şehrin fakir kalması diye bir şeyi, bu şehir hak etmiyor. Bu coğrafya bence Karadeniz'in gelişmeye en müsait coğrafyalarından birisi. Sadece Karadeniz'in değil. İyi planlanması, iyi hedefler ortaya konması lazım ve daha fazla çalışmamız lazım. Çocuklarımız daha iyi standartlarda yaşamanın peşinde olacaklardır. Onları buna motive edelim. Bu şehir ihracat yapmalı, sanayisini arttırmalı, lojistik organize sanayisini geliştirmeli, OSB'lerin doluluk oranlarını teşvik etmeli, problemleri çözmeliyiz."
“SADECE SASKİ'DEN 500 MİLYON TL'LİK YATIRIM”
Samsun'a hem devletin hem de özel sektörün önemli yatırımlar yaptığına dikkati çeken Başkan Yılmaz, sadece SASKİ aracılığı ile 500 milyon TL'lik bir bütçenin yatırıma harcandığını kaydetti. Başkan Yılmaz konuşmasını şöyle tamamladı: "Özel sektör dışında devlet ha babam de babam Samsun’a yatırım yapıyor. Farkındasınız sadece bizim bütçemiz SASKİ ile 1 milyar TL. 500 milyon TL'si SASKİ'nin diğeri de belediyenin olmak üzere bütçemiz var. 500 milyonu yatırımda kullanıyoruz şakır şakır yol yapıyoruz, alt yapı yapıyoruz. Sadece 3 senede raylı sisteme 120 milyon euro para harcadık, sadece organize sanayi bölgesinde yaptığımız atık su arıtma tesisine 50 milyon euro harcadık. Bunları belediye yapıyor, özel sektör de bir şeyler yapıyor."