Ytü Teknolojinin Yıldızları’nı Seçti

Ytü Teknolojinin Yıldızları’nı Seçti

Yıldız Teknik Üniversitesi, Üniversite-Sanayi işbirliğini daha ileri boyuta taşımak amacıyla akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla “Teknolojinin Yıldızları”nı seçti. Anket sonuçlarına göre Yılın Yıldızları; Vestel ve THY olurken, Jüri; Turkcell ve TRT Tekno HD’yi ödüle layık gördü.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) akademisyenleri ve öğrencilerinin katılımıyla yapılan oylama ve seçici kurul değerlendirmesi sonucu Ar-Ge ve İnovasyon yapan firmalar arasından belirlenen ‘Teknolojinin Yıldızları’ ödülleri sahiplerine verildi.
YTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark) yönetimi, YTÜ Teknopark’ta faaliyet gösteren firmalar arasından akademisyen ve öğrencilerin oylarıyla yapılan seçimlerde, Ar-Ge ve İnovasyon alanında önemli çalışmalara imza atanlar ödüllendirildi. YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Teknolojinin Yıldızları’ ödül törenine YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Faruk Yiğit, Prof. Dr. Mesut Güner, Prof. Dr. Yusuf Ayvaz’ın yanı sıra İstanbul Sanayi Odası, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türk Hava Yolları’nın üst düzey yetkilileri ile çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı.
Törende konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Ar-Ge ve İnovasyon konularında hayal etmenin önemine değinerek, insanların olduğu gibi kurumların ve devletlerin de hayalleri olması gerektiğini ifade etti. Yüksek, “Eğer o hayallerinizi fikre, fikirlerinizi projeye, projelerinizi ürüne dönüştürebilirseniz varsınız” dedi.
Teknopark’ın kuruluş aşamasını anlatan Rektör Yüksek, hayalleri olan bir çok şeyi gerçekleştirebildiklerini, fakat daha yapılması gereken çok fazla iş olduğuna dikkat çekti.
Geçen ay üniversite-sanayi işbirliği konusunda bir arama konferansı düzenlediklerini belirten Rektör Yüksek, “Bu arama konferansında şirketlerimiz ve kurumlar katıldı. Burada önümüzde çok önemli ve büyük ödevlerimiz olduğunu gördük. Bu ülke 2023 vizyonunu gerçekleştirmesi için bize düşen görev ve bizim payımıza düşen görevde almamız gereken çok yol olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.
“ARGE VE İNOVASYON YAPAN FİRMALARA KİRA DESTEĞİ”
Teknoparkların sadece buradan sağlanan imkanlar sebebiyle değil, Ar-Ge ve İnovasyon üretmek için kullanılması gerektiğini belirten Rektör Yüksek, üniversite olarak teknoparkta faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge ve İnovasyona yönelmesini teşvik etmek için Türkiye’de ilk olan bir çalışma gerçekleştireceklerini açıkladı.
Bu yıl ilkini gerçekleştirecekleri çalışma hakkında bilgi veren Yüksek, şunları söyledi: “Teknoparklardan patentli ve ulusal ve uluslararası destekli ürünler geliştirmesi, akademisyenler ve üniversite ile işbirliği yapması, stajyer çalıştırması ve ihracata katkı sağlaması gibi parametreler var. Bu konularla 2015 yılında belirlediğimiz puanlamalar üzerinden firmaları değerlendireceğiz. Bu puanları sağlayan firmalara yüzde 25 kira indirimi yapacağız. 5 yıl içerisinde bunu yüzde 50’lere ulaştıracak bir noktaya taşıyacağız. Bizim amacımızın kira olmadığı, Ar-Ge ve İnovasyon olduğunu böyle göstereceğiz.”
“İNOVASYON ATÖLYESİ MUCİTLERİ BEKLİYOR”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte İnovasyon Atölyesi adında bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek şunları söyledi: “Burada fikri olan gençlerimiz fikirlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları her türlü araç gerecin bulunduğu bir ortam oluşturuyoruz. Akıllarına esen bir makineyi cihazı orada yapabilecekler ve bu herhangi bir ücrete tabi olmayacak.”
YTÜ Teknopark Genel Müdür Dr. Mahmut Karaman da, üniversitelerin bilimsel düşünceye ve araştırmalara ağırlık veren, araştırmalardan elde ettiği ürünleri ülkesinin ve bütün insanlığın yararına sunan, bulunduğu bölgeyle bütünleşmiş eğitim kurumları olduğunu belirterek, teknoparkların ise üniversitelerde üretilen bilginin hayata geçirildiği ve etkin bir Üniversite-Sanayi iş birliğinin sağlandığı teknoloji merkezleri olduğunu vurguladı.
“41 TEKNOLOJİ BÖLGESİNDE 1,7 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT RAKAMINA ULAŞILDI”
Türkiye’de şu anda aktif 41 teknoloji geliştirme bölgesi ülkemizde faaliyet gösterdiğini belirten Karaman, “Bu teknoloji geliştirme bölgelerinde yaklaşık 3 bin firmada 30 bin ar-ge personelini çalışmaktadır. Teknoparklarımızın ihracat hacmi ise günümüzde 1,7 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.
Yeni fikirlerin değer yaratan çıktılara dönüşme sürecinin bütün aşamalarında yer alan uluslararası bir işbirliği merkezi olmak vizyonuyla hareket eden Yıldız Teknopark, yapmış olduğu projelerle ülkemizde öncü olmaya devam ettiğini aktaran Karaman şöyle konuştu: “Kuluçka merkezi ve prototip atölyesi sayesinde yeni girişimcileri kendi ekosistemi içerisinde destekleyen Yıldız Teknopark, Warwick üniversitesi ile birlikte yürüttüğü eğitim programı sayesinde ise bu alanda yetkin eleman yetiştirilmesi konusunda da çalışmalar yürütmektedir.”
YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in jüri üyelerine teşekkür plaketlerini vermesinin ardından ödül töreni gerçekleştirildi.