Yurtdışı Pazarlara Açılmak İsteyen Firmalara Bakanlıktan Destek
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, firmaların hem yurtdışı pazarlara açılmak hem de ülkeye teknoloji ve ’know-how transferi’ gerçekleştirebilmek amacıyla yurtdışı şirket alımları için Bakanlıktan destek alabileceklerini açıkladı.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında ihracat, büyüme ve ihracat teşviklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin geleceği için pusula değerinde olan 2023 hedeflerine ulaşmayı sağlayacak yol haritasını belirlerken her sektörden ihracatçılarla, yerli ve yabancı akademisyenlerle, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla beraber çalıştıklarını vurgulayan Bakan Zeybekci, en önemli hususun ihracatın yapısının değiştirilmesi ve dönüşmesi olduğuna işaret etti. Zeybekci, “Nitekim, 2023 İhracat Stratejisi’nde uluslararası pazarlarda mevcut pazar payımızın, ihracat kapasitemizin ve ihracatçı sayısının artırılmasını hedefliyoruz. Hedefe ulaşmak için ikili ve çoklu uluslar arası ticaret işbirliklerinin, lojistik altyapısının ve rekabetçi üretim koşullarının oluşturulmasına yönelik yatırım ortamını iyileştirmek için kesintisiz gayret gösteriyoruz” dedi.
Yatırımlara ilişkin olarak Zeybekci, “Yayımlanan karar değişikliği ile öncelikli yatırımlardan sabit yatırım tutarı 1 milyar Türk Lirası ve üzerinde olanlar için vergi indirimi desteği kapsamında yatırıma katkı oranına 10 puan ilave edildi. Yine, ileri teknoloji ürünü olan karbon elyaf ve karbon elyaf ile entegre kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar öncelikli yatırımlar kapsamına alındı” şeklinde konuştu.
Bakanlık olarak 20 Haziran 2012 tarihinden 2014 yılının Aralık ayına kadar 11 bin 24 teşvik belgesi düzenlediklerini belirten Bakan Zeybekci, “187.7 milyar TL’lik yatırım hacmi anlamına gelen bu yatırımlar aynı zamanda 416 bin 653 vatandaşımız için de yeni iş imkanı sunacaktır” diye konuştu.
Zeybekci şunları kaydetti:
“Bugüne kadar 54 ürün grubunda 117 adet damping veya telafi edici vergi uygulaması başlattık. Toplam 13 ürün grubunun ithalatında da koruma önlemimiz var. İthalattan zarar gören yerli üreticilerimizin çıkarlarını ve ülke menfaatlerini korumaya devam edeceğiz. Bu kapsamda halen ABD menşeli pamuk ithalatı için bir damping soruşturması, cep telefonları içinse bir korunma önlemi soruşturması başlatmış bulunmaktayız. Eylül 2011 tarihinden itibaren bazı tekstil eşyası ithalatında yüzde 20, konfeksiyon eşyası ithalatında yüzde 30 ilave gümrük vergisi uygulaması yürürlüğe konulmuştu. Tekstil konfeksiyon sektörümüzü ithalat baskısına karşı koruyan bu uygulamayı kararlılıkla sürdürüyoruz. Göreve geldikten sonra Ağustos ayı içerisinde yürürlüğe koyduğumuz bir diğer uygulama ise ayakkabı ve ayakkabı aksam-parça ithalatında yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisidir. Bu şekilde ayakkabı üreticilerimize ciddi bir destek vermiş olduk.”
Bugüne kadar 108 farklı işbirliği kuruluşundan 177 proje başvurusu aldıklarını kaydeden Bakan Zeybekci, “Bu projelerin 152 tanesini halen aktif olarak yürütüyoruz. Gerçekleştirilen faaliyetler için şu ana kadar 20,5 milyon TL tutarında ödeme yaptık. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde özellikle ileri teknoloji alanında birçok kümemizi dünyanın en önde gelen cazibe merkezleri ile buluşturduk” şeklinde konuştu.
Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Desteği kapsamında firmaların yurtdışında açtıkları birimlerin kira ve tanıtım giderlerini desteklediklerini söyleyen Zeybekci şunları dedi:
“Firmalarımızın yurtdışı pazarlara girişi ve bu pazarlarda tutunması için önemli olan bu desteği etkin olarak kullanıyoruz. 2014 yılı itibariyle binin üzerinde yurtdışı ofisi, depo, mağaza ve showroomun kirasına ve tanıtım giderine 48.2 milyon TL destek verdik. Bakanlığımıza konu ile ilgili gelen yoğun talepleri değerlendirdik ve yurtdışındaki desteklediğimiz bir şirkete ait birim sayısını artırdık. Yeni düzenlemeyle bir şirketin yurtdışında en fazla 15 birim için olan destek alma hakkı 25’e çıkarılmıştır.”
“TTM’LERİ 5 YIL BOYUNCA BU ÜST LİMİT VE ORANLARDAN DESTEKLEYECEĞİZ”
İhracatçıların yurtdışı dağıtım kanallarına doğrudan erişimlerini sağlamak amacıyla Türkiye Ticaret Merkezleri adı verilen bir mekanizma kurduklarını aktaran Zeybekci, “Kendi imkanlarıyla yurtdışında var olmakta zorlanan, bir ofis, bir depo açmakta güçlük çeken firmalarımıza yönelik bir destektir bu. İhracatçı firmalarımıza pazara girişte sağladığımız destekleri Türkiye Ticaret Merkezleri aracılığıyla olabildiğince sadeleştirmiş ve basitleştirmiş oluyoruz. Türkiye Ticaret Merkezleri; TİM, TOBB, DEİK, İhracatçı Birlikleri, Ticaret/Sanayi Odaları gibi bir işbirliği kuruluşu tarafından yurt dışında gerekli görülen yerlerde açılacaktır. Bu merkezlerde mağaza/ofis/depo/showroom gibi birimlerden en az birinin bulunması öngörülmüştür. Merkez, basitleştirilmiş bürokrasi ile çalışan işletici bir şirket tarafından yönetilecektir. TTM’lerin nerelere nasıl açılacağına ilişkin mekanizmanın işleyişi kısaca şöyledir; Bakanlık olarak özel sektörümüzün etkin katılımıyla hedef ve öncelikli ülkeleri belirliyor ve ilan ediyoruz. İnanıyorum ki yakın zamanda kültür coğrafyamızda yer alan İran, Irak, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri ile potansiyeli yüksek büyük pazarlar olan Tokyo, Şangay, Moskova, New York, Paris gibi merkezlerde ve daha birçok ülkede seçkin Türk ürünlerinin sunulduğu TTM’lerimizi göreceğiz. TTM’lerin başarısına inandığımız için bu mekanizmaya ciddi bir kaynak ayırdık. Kira giderleri için yıllık 1,5 milyon dolar, tanıtım faaliyetleri için 300 bin dolar ve istihdam giderleri için 500 bin dolar olmak üzere yıllık 1 TTM için toplamda 2,3 milyon dolar destek üst limiti belirledik. Ayrıca, söz konusu TTM’lerin satın alınması durumunda 6 milyon dolara kadar bir defaya mahsus destek vereceğiz. Destek oranı, hedef ve öncelikli ülkeler listesindeki TTM’ler için yüzde 75, diğerleri için yüzde 60 olarak belirlenmiştir. TTM’leri 5 yıl boyunca bu üst limit ve oranlardan destekleyeceğiz. Ayrıca performansı yüksek olan TTM’lere ilave 5 yıl destek vereceğiz” dedi.
Tasarım ve Ürün Geliştirme Desteği’ne ilişkin bilgi veren Bakan Zeybekci, “Tasarım ve ürün geliştirme proje önerileri ile Bakanlığımıza müracaat eden şirketlerimizin, yapılacak inceleme ve değerlendirmeler sonrasında Bakanlığımız tarafından destek kapsamına alınması durumunda istihdam edecekleri tasarımcı, modelist ve mühendislerin brüt maaşları projeleri boyunca 1 milyon dolara kadar, alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri 250 bin dolara kadar, seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri ise 150 bin dolara kadar olmak üzere proje bazında yüzde 50 oranında desteklenecek” diye konuştu.
Zeybekci, İleri Teknoloji Şirket Alım Desteği ile ilgili olarak ise, “Firmalarımız hem yurtdışı pazarlara açılmak hem de ülkemize teknoloji ve know-how transferi gerçekleştirebilmek amacıyla yurtdışı şirket alımları için Bakanlığımızdan destek alabilecekler. Söz konusu alımlara yönelik kullanılacak kredilerin faiz giderlerinin Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanını, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde ise 2 puanını toplam 3 milyon ABD dolarına kadar destekleyeceğiz. Diğer yandan halihazırda yüzde 60 oranında ve 200 bin ABD Doları’na kadar verdiğimiz yurtdışı şirket alımı danışmanlık desteğini, ileri teknolojiye sahip şirketler için yüzde 75 oranında ve 500 bin ABD Doları olacak şekilde güncelledik” ifadelerini kullandı.