Zamandan, Akaryakıttan, İşçilikten Tasarruf

Zamandan, Akaryakıttan, İşçilikten Tasarruf

BOAMAK Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Bahar, ileri teknoloji makineleriyle çiftçinin akaryakıt, zirai ilaç, işçi maliyeti ve zamanından yüzde 50 tasarruf etmesini sağladıklarını belirtirken, zirai ilaç kalıntısına çözüm bulduklarını bildirdi.
Yardımcı Hava Akımlı ve Düşük Uygulama Hacimli zirai ilaçlama makinesi üreticisi olan BOAMAK’ın, 1.5 yıl süren ARGE çalışmalarını tamamladıklarını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Bahar, "Farklı meyve bahçelerinde gerçekleşen kalite, kontrol ve uygulama testleri başarıyla sonuçlanarak 20 farklı modeldeki ilaçlama makinesi tarım sektörünün hizmetine sunuldu" dedi.
ARGE AŞAMASINDA İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ
BOAMAK’ın kullandığı yüksek teknoloji ile Avrupa’nın aynı segmentte üretim yapan dört firmasının arasında yer aldığını belirten Bahar, "Bir Antalya firması olan BOAMAK, 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan fabrikasını Finike ilçesinde kurdu. Bugüne kadar ARGE çalışmalarına ağırlık veren BOAMAK, aynı zamanda ürettiği zirai ilaçlama makinesini de çiftçilerle buluşturdu. BOAMAK, yüksek teknoloji içeren ürünleri ihraç etmenin oldukça zor olduğu İsrail, İtalya, İspanya, Güney Afrika, Fransa, Azerbaycan ve ABD’ye ihracat gerçekleştirdi" diye konuştu.
İLERİ TEKNOLOJİ YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLIYOR
Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki çiftçilere yüksek teknolojili ilaçlama makinelerini sunacaklarını ifade eden Bahar, şunları kaydetti:
"Çiftçilere büyük avantajlar sağlanacak. Alçak basınç sistemli ilaçlama makinelerini kullanan çiftçiler, hem zamandan, hem akaryakıttan, hem işçilikten, hem de tarım ilaçlarından yüzde 50 tasarruf edecek. Akaryakıt ve zirai ilaç başta olmak üzere girdi maliyetlerinden yüzde 50 oranında tasarruf edecek olan çiftçiler, azalttığı maliyetleri ile daha fazla kazanç elde edecek. Ayrıca yüksek basınç sistemli ilaçlama makinelerinde yaşanan arıza ve yedek parça giderlerine de son verecek. Böylece toprağa akan tonlarca zirai ilaçların verdiği ekonomik ve ekolojik zararın önüne geçilecek."
ZİRAİ İLAÇ KALINTISI SORUNU TARİH OLUYOR
BOAMAK’ın geliştirdiği zirai ilaçlama makineleri aynı zamanda Türkiye’nin meyve ihracatında yaşadığı zirai ilaç kalıntısı sorununa da çözüm üreteceğini kaydeden Bahar, "Makinelerde kullanılan Low Volume ve Ultra Low Volume teknolojisinin suyu çok küçük taneciklere bölmesi (50-100 mikron), kuvvetli hava gücüyle ilacı bitkinin her noktasına ulaştırması, çiftçinin daha az ilaç kullanmasını sağlıyor. Böylece bitkiye atılan ilaç miktarı da yüzde oranında azalıyor. Kullanılan ilaç miktarının azalması, zirai ilaç kalıntısı miktarının da yarı yarıya azalması anlamına geliyor" dedi.
NÖTRON TEKNOLOJİSİ İLAÇLAMA KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Geliştirilen makinelerin, sistem olarak 50 yıldır Avrupa’da kullanıldığını ancak BOAMAK tarafından gerçekleştirilen ARGE çalışmaları ile zirai ilaçlama makinelerinin Avrupa’daki örneklerinden daha ileri durumda olduğunu da aktaran Bahar şunları söyledi:
"Zirai ilaçlama makinelerimizi Avrupa’daki örneklerinden daha ileri kılan özelliklerden birisi oto kompanzasyon sistemidir. Oto kompanzasyon sistemli makinelerde ilaçlama tankerlerinde hız sensörü, sıvı akış sensörü ve ağaç sensörü bulunmaktadır. Bilgisayara dekar başına atılacak ilaç miktarı girilir ve ilaçlama başlatılır. Traktörün hızlanması halinde sistem otomatik olarak atılan ilaç miktarını artırır. Traktörün yavaşlaması halinde ilaç miktarı azaltılır. Makine bu işlemi yaparken ağacın yanından geçerken ilaçlamaya otomatik başlar, ağacı görmediği noktada ilaçlama vanasını otomatik olarak kapatır. Makinelerimizin bir diğer özelliği deelectrostatik nötron yükleme teknolojisine sahip olmasıdır. Bu sistemde makinenin tankında bulunan çıkan 100 mikronluk zerrelere 28 bin volt elektrik akımı verilir ve suyun negatif yüklenmesi sağlanır. Bitkilerde ise doğal olarak pozitif yük bulunmaktadır. İlaçlama sırasında bitkide bulunan pozitif yük ile suda bulunan negatif yük birbirini çeker ve ilaçlı su bitkiye manyetik yapışır. Böylelikle daha verimli bir ilaçlama yapılmış olur."