Zihinsel Engelli Çocuk Annesi Kadınların Sosyal Entegrasyonu Projesi
Engelli Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği tarafından hazırlanan, Mersin Tabip Odası’nın destek verdiği ’Zihinsel Engelli Çocuk Annesi Kadınların Sosyal Entegrasyonu’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Proje kapsamında en önemli faaliyet olarak 24 engelli çocuk annesine 4 ay süreyle psikolojik destek eğitim verilecek.
Mersin Tabip Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, Engelli Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği Başkanı Mustafa Özsaygı, engelli çocuklar ve aileleri katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Mustafa Özsaygı, projeye İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın hibe desteği verdiğini söyledi. Derneklerinin Mersin’de 13 yıldır faaliyet gösterdiğini belirten Özsaygı, "Kendi faaliyet alanının içinde ve diğer sosyal faaliyet alanlarında çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla ortak mücadele etme prensibimizi devam ettirmekteyiz. Çünkü biz biliyoruz ki engellilerin dışında ki diğer dezavantajlı toplulukların sorunları bizim sorunlarımızdan farklı değildir. Roman vatandaşların, LBGT bireylerinin, işsizlerin, kadınların, alevi vatandaşların, gayrimüslüm vatandaşların, Kürtlerin, Türklerin ve ayrımcılığa maruz kalan tüm halkın sorunları çözülmeden tek başına engellilerin sorunları çözülemez" dedi.
Bugüne kadar 10 projeye imza attıklarını vurgulayan Özsaygı, "Avrupa Birliği destekli Zihinsel Engelli Bireyin Hakları, Zihinsel Engelliler Toplumla Bütünleşiyor projeleri, Çukurova Kalkınma Ajansı destekli Engellilerin Sosyal Entegrasyon, Engellilerde Kaynaştırma Eğitimi, Kadınlara Engelli ve Yaşlı Bakım Meslek Eğitimi projeleri, İş-Kur destekli Zihinsel Engellilere Bilgisayar Eğitimi, Zihinsel Engelli Gençlere Takı Tasarım, Zihinsel Engelli Gençlere Misinalı Çivi Örmeli Takı projeleri ve son olarak da İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın desteği ile Zihinsel Engelli Çocuk Annesi Kadınların Sosyal Entegrasyonu projesini yaptık" diye konuştu.
Bu projenin amacı ve faaliyetleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özsaygı, "Derneğimiz bünyesinde bulunan zihinsel engelli çocuk annesi kadınların topluma entegrasyonunun sağlanmasını amaçlıyoruz. Faaliyetler kapsamında 24 engelli çocuk annesi kadının 4 ay süreyle psikolojik destek eğitimine alınması projenin temel faaliyetini oluşturmaktadır. Bölgedeki yerel yönetimlerle ortak atölye çalışmaları yapılarak onları engellilere yönelik daha duyarlı hale getirmek. Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileriyle derneğimiz bünyesindeki zihinsel engelli gençlerin kardeş aile olmalarını sağlamak. Toplumda duyarlılık oluşturma amaçlı radyo, televizyon programları ve gazete ilan çalışmaları yapmak. Zihinsel engelli çocuk annesi kadınları çocuklarıyla birlikte 5 günlük bir gezi faaliyetine katmak" ifadelerini kullandı.