Ziraat Bahçesi Tekrar Ekonomiye Kazandırılacak

Ziraat Bahçesi Tekrar Ekonomiye Kazandırılacak

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan Milli Emlak müdürlüğüne ait 581 dekarlık arazi üzerinde fizibilite çalışması başlatıldı. Arazi tekrar ekonomiye kazandırılmak ve istihdam sağlamak amacıyla 30 yıllığına özel sektöre kiraya verilecek.
Ziraat Bahçesi olarak adlandırılan 581 dönümlük alan tekrar ekonomiye kazandırılmak amacıyla kiraya verilecek. Çanakkale vali Yardımcısı Cezmi Batur arazi ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek amacıyla ilçeye gelerek araziyi gezdi. Batur’a İlçe Kaymakamı Kemal Kızılkaya, İl Gıda Tarım Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Uydaş, Kepez Meyvecilik Şirketi adına Hamza Aygün, Çanakkale Ticaret Borsası adına Necmi Yıldırım, Çanakkale Ticaret Odası adına Ercan Ekim, İÇDAŞ Tarım Müdürü Turgut Odabaşı ve görevliler eşlik etti.
Bahçeyi gezen Batur, arazinin geçmişi ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür yardımcısı Mustafa Nazlım, 1968 yılında kurulan ve Türkiye’nin önemli asma çubuğu üretim merkezi olan bölgede, özelleştirmenin ardından asma çubuğu üretiminin son bulduğunu ifade etti. Nazlım Türkiye genelinde asma üretimi açısından önemli talebin olduğunu, bu talebinde önemli bir kısmının İsrail tarafından sağlandığını söyledi. Türkiye Cumhuriyetleri ve komşu ülkelerden de önemli ölçüde bağ kurumu için çubuk talebi olduğunu anlattı. Burada bulunan en az 50 yaşındaki anaç Amerikan asmalarından tekrar aşılık çubuk yetiştirilebileceğinin altını çizen Nazlım, “Bir iki yıl içinde anaçlar yapılacak iyi bir bakımla anaçlar kendine gelerek üretime dahil edilebilir. Buradan üretilebilecek asma çubukları ülke içine ve komşu ülkelere pazarlanabilir. Yöre halkı bu asma çubuğu üretimi, aşılama ve dikim konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip” dedi.
Nazlım burada asma çubuğu üretimi sayesinde yöre halkına da iş sahası açılmış olacağını da belirterek, “Yaklaşık 100 dekar alanda halen anaç Amerikan asma anaçları mevcut. 581 dekar alan parsellere bölünmüş, yolu yapılmış, su kuyuları olan hazır denebilecek bir arazi. Toprak analizleri yapılarak işletime açılabilir. Asma üretimi veya meyve fidanı üretimi bölge koşulları ve arazi yapısına uygun” dedi. Vali Yardımcısı Cezmi Batur özel sektör temsilcilerinin de görüşünü alarak öncelikli olarak en kısa sürede arazinin toprak analizinin yaptırılması ve arazi ile ilgili fizibilite çalışmalarının yapılıp rapor haline getirilmesi konusunda görüş belirti. Milli emlak görevlileri, 30’a yakın kuruluşun araziyi kiralamak suretiyle işletmek açmak ve istidam sağlamak üzere talepte bulunduğunu kaydetti.