Küresel Piyasa Verileri ve Enflasyon Beklentileri

Küresel Piyasa Verileri ve Enflasyon Beklentileri

Küresel piyasa verileri geçen hafta pozitif bir seyir izlerken, önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı. Önemli merkez bankalarının yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri ve şirket karlarının beklentilerin üzerinde gelmesi, risk algısını törpüledi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasındaki gevşeme sinyalleri, diğer Fed yetkilileri tarafından desteklendi. Enflasyon ve iş gücü piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak faiz indiriminin uygun hale gelebileceğini belirten Fed üyeleri, politika faizinin uzun süre sabit tutulabileceği konusunda görüş birliği içinde değiller. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ticari gayrimenkul piyasasındaki zayıflık nedeniyle bankacılık sektöründe "stres ve kayıpların" olmasını beklediğini ifade etti. Ancak Yellen, bunun bankacılık sistemi açısından bir risk oluşturmayacağına inandığınında altını çizdi.

Trump'ın Seçim Davası ve Yüksek Mahkeme Kararı

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlere katılıp katılamayacağına ilişkin dava sürecinde ABD Yüksek Mahkemesi üyeleri, Colorado eyaletinin argümanlarını yetersiz buldu. Medyaya yansıyan haberlere göre Trump'ın lehine bir sonuç çıkması ve seçimlere katılmasına izin verilmesi bekleniyor.

Petrol Fiyatları ve Orta Doğu Gelişmeleri

Orta Doğu'da, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun olası bir ateşkese karşı çıkması, bölgedeki riskleri artırarak petrol fiyatlarını yukarı yönde destekledi. Brent petrolün varil fiyatı geçen haftayı yüzde 5,5 değer kazancıyla 81,7 dolardan tamamlarken altının ons fiyatı yüzde 0,76 değer kaybıyla 2 bin 24 dolara indi.

New York Borsası ve Şirket Karları

Geçen hafta New York borsası, şirket karlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle pozitif bir seyir izledi. Şirketlerin finansal sonuçlarının yanı sıra gelecek döneme yönelik gelir ve kar tahminlerinin de önceki beklentilerin üzerine çıkması, piyasada yeni zirvelerin görülmesine katkı sağladı. Geçen hafta açıklanan verilere göre ABD'de hizmet sektörü PMI ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Avrupa Borsaları ve Ekonomik Veriler

Avrupa borsalarında da geçen hafta pozitif bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası'nın Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre tüketicilerin enflasyon beklentileri düşerken, enflasyonun soğumaya devam etmesi olumlu karşılandı. Hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri Almanya ve Euro Bölgesi genelinde ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret etti.

Asya Borsaları ve Çin Verileri

Asya borsalarında geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Çin'de açıklanan verilere göre TÜFE gerilerken, ÜFE beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu'nun başına Şanghay Borsası'nın eski yöneticisi Vu Çing'in atanması, piyasada güçlü önlemlerin alınmaya devam edeceği beklentilerini artırdı. Japonya'da ise Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz oranı sona erdikten sonra bile faiz politikasını hızlı bir şekilde artırmanın zor olduğu ifade edildi. Bu durumun ardından dolar/yen paritesi haftayı yüzde 0,7 artışla 149,30 seviyesinden tamamladı.

BIST 100 ve Yurt İçi Gelişmeler

Yurt içinde BIST 100 endeksi, altıncı haftayı art arda yükselerek rekor seviyede geride bıraktı. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporu toplantısında, parasal sıkılığın fiyatlama davranışlarına yansımasının güçlü olduğunu ifade etmesi, piyasalarda olumlu karşılandı. Dolar/TL haftayı yüzde 0,7 artışla tamamladı.