4 Gün Çalış 3 Gün Dinlen Modeli Türkiye'ye de Geliyor!

4 Gün Çalış 3 Gün Dinlen Modeli Türkiye'ye de Geliyor!

Daha az çalışma süresiyle daha verimli çalışma sistemi için geri sayım başladı. Çalışanların motive olmasını ve bir noktada kendilerine de vakit ayırmasını amaçlayan bu sistem, büyük dikkat çekiyor. 5 gün çalışma 2 gün tatil yerine 4 gün çalışma 3 gün tatil sistemi için pilot uygulama başlatıldı. Almanya'da başlayan bu düzenlemeye 45 şirketin dahil olduğu belirtilmişti. Peki sıra Türkiye'ye gelecek mi? Almanya'nın ekonomik performansı yüksek enerji fiyatları, artan faiz oranları ve bir işgücü kıtlığı ile zorlanıyor. Özellikle teknoloji ve sağlık gibi hızla büyüyen alanlarda nitelikli eleman bulmakta zorlanan ülke, 2035 yılına kadar 7 milyon nitelikli işçi açığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Bu durum, çalışma koşulları üzerindeki beklentileri de değiştirmekte; çalışanlar, daha iyi maaşlar ve daha esnek çalışma saatleri talep ediyorlar.

Almanya Çalışma Saatlerindeki Değişikliği Deniyor!

Almanya'da, iş gücü piyasasını canlandırmak ve çalışma hayatını iyileştirmek adına, 1 Şubat 2024 itibariyle başlatılan dört günlük çalışma haftası pilot programı bu bağlamda önemli bir adım olarak görülüyor. Program, ülke genelinde 45 şirketin katılımıyla gerçekleşecek ve amacı, çalışma saatlerinin kısalmasının çalışanların mutluluğuna, sağlığına ve üretkenliğine etkisini değerlendirmek. 4 Day Week Global gibi kar amacı gütmeyen kuruluşların yaptığı araştırmalara göre, bu tür bir çalışma düzeni, çalışanların aynı maaşı alırken daha az saat çalışmasına imkan tanıyor. Dünya çapında yapılan pilot çalışmalar, kısa çalışma saatlerinin çalışanların daha az izin kullanmasına, kurum içindeki stres ve tükenmişlik oranlarının düşmesine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Eurostat verilerine göre, kısa çalışma saatleri özellikle kadın çalışanlar arasında Almanya'da daha fazla tercih edilebilirliği artırabilir, zira Almanya Avrupa Birliği'nde yarı zamanlı çalışan kadın oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Benzer bir örnek olarak, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şarika kentinde, devlet çalışanlarına yönelik üç günlük hafta sonu tatili uygulaması 1 Ocak 2022'den itibaren hayata geçirildi. Bu modelin uygulanmasının ardından yapılan değerlendirmeler, iş performansı, mutluluk ve zihinsel sağlıkta %90'a varan bir iyileşme olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu, bu değişikliklerin iş ve özel hayat dengesini sağlamada büyük ölçüde yardımcı olduğunu belirtti. Almanya'nın yanı sıra dünya genelinde daha kısa çalışma saatlerine geçişin olası faydalarını ve iş hayatı üzerindeki olumlu etkilerini gösteriyor. Bu trend, gelecekte iş dünyasında nasıl bir dönüşüm yaşanacağının da bir göstergesi olabilir.

4 Gün Çalışma Modeli Türkiye'ye Gelir mi?

4 gün çalışma 3 gün tatil modelinin ülkemize gelip gelmeyeceği henüz muamma. Çünkü konuyla ilgili bakanlıktan zamanında olumlu ifadeler gelmiş olsa da icraata dökülmesi konusunda bazı çakışmalar yaşanabilir. Devlet bunu sağlasa bile özel sektörde sürecin nasıl işleyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak hem Belçika hem Almanya'da etkili olan yöntem Türkiye'ye deneneceği öğrenildi. Özellikle belediye seçimleri sonrası sistem Türkiye için denenecek.