Çavuşoğlu'ndan flaş açıklama!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika Boynuzu ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretin ilk durağı Etiyopya'daki temaslarına Londra'dan gelerek katılan Çavuşoğlu, bugün de Erdoğan ile birlikte, dün vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze törenine katılmak üzere Riyad'a gitti.
Bakan Çavuşoğlu, Riyad'a hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamalarda, sabah saatlerinde Kral Abdullah'ın vefatını öğrendiğini belirterek, kendisine Allah'tan rahmet, Suudi Arabistan'a ve halkına başsağlığı diledi. Çavuşoğlu, Kral Abdullah'ın cenaze merasimine katılmak için programda bir değişikliğe giderek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önce Riyad'a, sonra Cibuti'ye, ardından da Somali'ye gideceklerini söyledi.
Somali'deki terör saldırısı
Çavuşoğlu, Somali'de dün gerçekleştirilen bombalı saldırıya ilişkin olarak kendilerine gelen bilgiye göre patlamaya zaman ayarlı bir bombanın neden olduğunu belirtti. Bu tür terör saldırılarının artık her yerde görüldüğünü, Kenya'da, diğer bazı Afrika ülkelerinde de görüldüğünü vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Somali'nin en büyük problemlerinden birisi de terör oldu, önceden yoksulluk ve diğer sorunlar vardı, fakirlik vardı. Türkiye her zaman Somalililerin yanında oldu, böyle bir bomba patladı diye planımızı, programımızı değiştirmeyecektik, Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber Somali'ye gidecektik, ama Kral Abdullah'ın vefatı nedeniyle değiştirmek durumunda kaldık. Tekrar Somali programımızı devam ettireceğiz" dedi.
Somali ve diğer Afrika ülkelerine karşı Türkiye'nin, Erdoğan'ın tutumunun net ve açık olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Terörün her türlüsüne karşıyız, her türlüsüyle samimi ve kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Böyle bazı terör tehditi oldu diye biz ziyaretlerimizi de ertelemeyiz, o ziyaretlerimizi gerçekleştiririz" diye konuştu.
Londra'daki "IŞİD ile mücadele" toplantısı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen "IŞİD ile mücadele" toplantısına da katıldığını anımsatarak, toplantıda Suriye ve bölgedeki terörle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini, Irak'a nasıl yardım edilebileceğini konuştuklarını söyledi. Çavuşoğlu, "DEAŞ ile mücadelede, diğer terör örgütleriyle mücadelede ve Suriye'deki siyasi dönüşüm konusunda, yabancı savaşçılarla mücadele ve işbirliği konusunda düşüncelerimizi, tespitlerimizi, bugüne kadar yaptıklarımızı açık şekilde paylaştık, somut önerilerde bulunduk. Siyasi dönüşümün şart olduğunu, aksi takdirde DEAŞ ile mücadele etmenin yetersiz kalacağını, yarın başka bir terör örgütünün ortaya çıkabileceğini, ideolojiyle mücadele etmenin yetersiz olabileceğini söyledik" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, dünyadaki çatışma bölgelerinin yabancı savaşçılar için cazip olduğunu, bu kişileri tek başına çatışmanın kendisinin çektiğini vurgulayarak, "Çünkü Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara katılmak için 35 bin yabancı savaşçı gelmiş. Bunun sadece din veya başka bir şeyle ilgisi yok, bugün maalesef ilginç bir dünyada yaşıyoruz. Nerede bir çatışma, iç savaş, silahlı çatışma varsa dünyanın belli bölgelerinden ya da her bölgesinden yabancı savaşçılar gelip her iki tarafa da katılabiliyor. O yüzden burada da Irak'ta olduğu gibi siyasi bir dönüşümün olması gerektiğini, Esed rejiminin artık meşruiyetini yitirdiğini söyledik. Bunu ABD de söyledi, İngiltere de söyledi. Türkiye'nin tutumu gayet netti" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin bugüne kadar 9 bin 915 yabancı savaşçının ülkeye girişini yasakladığını, bunlardan yaklaşık bin 800'ünün ilgili ülkelerden alınan istihbarat neticesinde yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, başka ülkelerin istihbaratlarının önemli olduğunu, Paris'teki silahlı saldırıdan ders alınarak istihbarat paylaşımına önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, Yabancı savaşçıların kaynağı olan ülkelerdeki tedbirlerin yetersiz olduğunu Londra'daki toplantıda vurguladığını dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantıda Irak hükümetine destek verilmesi gerektiğini, Irak'ın imar ve kalkınması için fon oluşturulması teklifinde bulunduğunu söyledi.
DEAŞ ile mücadele ederken bölgedeki diğer terör örgütleriyle işbirliği yapmanın riskini toplantıda dile getirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Örneğin PKK, Irak'ta Sincar bölgesinde mücadele ediyor, ama Irak'ın sınır bütünlüğü için ya da Peşmerge, Bağdat'ı sevdiği için değil, o bölgeyi ele geçirmek için mücadele ediyor. PYD, YPG, PKK hep birlikte Kobani bölgesinde Suriye'nin belli bir bölgesini ele geçirmek, bölmek için mücadele ediyor, dolayısıyla terör örgütlerine silah vermenin böyle tehlikesi olduğunu söyledik" dedi.