Dünya Dışından Malzemelerle İşlenmiş Antik Eserler Keşfedildi

Dünya Dışından Malzemelerle İşlenmiş Antik Eserler Keşfedildi

Geç Tunç Çağı'na ait antik eserler arasında yer alan bir hazine, bilim dünyasını şaşırtan yeni bir keşfe ev sahipliği yapıyor. İspanya'da 1963 yılında ortaya çıkan Villena Hazinesi, yapılan son analizlerde, bazı kısımlarının dünya dışından, meteorik demirden yapıldığını gösterdi.

Göktaşından Elde Edilen Demirle Şekillendirilen Antik Eserler

Altın, gümüş, kehribar ve demirden oluşan 59 farklı parçayı içeren Villena Hazinesi, özellikle iki antik eserin detaylı incelemesi üzerinden bu çarpıcı keşfe ulaşıldı. C şeklindeki bir bilezik ve bir zamanlar bir kılıcın kulpunu süslemiş altın levhalı içi boş küre, bilim insanlarını şaşırtan bir bulguyu ortaya koydu. Yapılan analizlerde, her iki nesnenin demir içeriğinin, yaklaşık 1 milyon yıl önce Dünya'ya düşen bir göktaşından elde edilen meteorik demirle benzerlik gösterdiği belirlendi. MÖ 1400 ile 1200 yılları arasında üretildiği tespit edilen bu antik eserler, moleküler kütle spektrometrisi yöntemi kullanılarak incelendi. İspanya Tarih Enstitüsü'nden kıdemli yazar Montero Ruiz, eserlerin benzer kompozisyonlara sahip olması nedeniyle, her iki nesnenin aynı göktaşından türemiş olabileceğini açıkladı.

İlk ve En Eski Meteorit Demir Nesneleri İber Yarımadası'nda Bulundu

Araştırmacılar, bu eserlerin kökeni ve hazırlayanın kim olduğu konusunda net bir sonuca ulaşmasa da İber Yarımadası'nda bulunan bu nesnelerin, bölgedeki ilk ve en eski meteorit demir eserler olabileceği konusunda bir tahminde bulunuyor. Bilim dünyasını heyecanlandıran bu keşif, tarih öncesine ait gizemleri çözmek adına yeni kapılar aralayabilir.