Erzincan'da Su Ve Toprak Numune Testleri Normal Çıktı

Erzincan'da Su Ve Toprak Numune Testleri Normal Çıktı

Erzincan'da altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonrasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ekiplerin her gün 9 farklı noktadan aldığı numunelerin 3 ayrı laboratuvarda detaylı bir şekilde analiz edildiği belirtildi. Yapılan analizler sonucunda bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı açıklandı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, İliç'teki altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından başlatılan çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Maden kazasından sonra Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve genel müdürlerin koordinesindeki 8 teknik ekibin çalışmalarına devam ettiği belirtilen açıklamada, "Ekiplerin günde 9 farklı noktadan aldığı numuneler, 3 ayrı laboratuvarda analize gönderiliyor. Bugüne kadar yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir." bilgisi paylaşıldı.

"Yeraltı Sularında da Herhangi Bir Olumsuzluğa Rastlanılmadı"

Bakanlığa ait Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarı, Çevre Referans Laboratuvarı ve yetkili laboratuvarlarda alınan numunelerin, analiz edildiği belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yürütülen çalışmalar kapsamında, bölgedeki yeraltı suyu gözlem kuyularında, kazadan önce yapılan izleme sonuçları ile kazadan sonra gerçekleştirilen analiz sonuçları karşılaştırıldı. Yapılan analizlerde yeraltı sularında ağır metaller bakımından herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği belirtildi."

Hava Kalitesinde Siyanür Kaynaklı Olumsuzluk Yok

Açıklamada, bakanlık teknik ekiplerinin bölgedeki hava kalitesini 6 izleme istasyonunda sürekli olarak takip ettiği belirtildi. Yapılan incelemeler sonucunda hava kalitesinde siyanür kaynaklı herhangi bir olumsuzluğun tespit edilmediği ifade edildi. Diğer taraftan bölgedeki toprak kayması sonucu sürüklenen malzemenin geçici olarak depolanacağı alanların belirlendiği, geçirimsizlik sağlanması amacıyla bakanlık gözetiminde çalışmaların yürütüldüğü, mevcut alanda sızdırmazlık şartlarının sağlanmasının ardından, bölgeye sürüklenen malzemenin hazırlanan bu alana transferine başlandığı ifade edildi.