Eski Tip Ehliyetlerin Geçerlilik Süresi Doluyor

Eski Tip Ehliyetlerin Geçerlilik Süresi Doluyor
Eski tip ehliyetlerin geçerlilik süresi, 31 Aralık 2024 tarihinde dolacak ve bu tarihe kadar yenilenmeyen sürücü belgeleri geçerliliğini kaybedecek.

Türkiye'de eski tip sürücü belgelerinin geçerliliği 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek. Bu tarihe kadar yenilenmeyen eski ehliyetler geçersiz sayılacak.

1 Ocak 2016'da tanıtılan yeni tip sürücü belgeleri, eski tip ehliyetlerin yerini aldı. Bu tarihten önce düzenlenen ehliyetlerin değiştirilmesi süreci devam ediyor ve son tarih yaklaşıyor.

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024. Bu tarihten sonra eski tip sürücü belgeleri geçerliliğini kaybedecek. Eski tip ehliyetle araç kullanmaya devam edenlere, Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak.

Yetkililer, yılın sonuna doğru yaşanabilecek yoğunluk ve olası mağduriyetleri önlemek amacıyla sürücülerin başvurularını son aylara bırakmamalarını öneriyor.

Sürücü Belgesi Yenileme Süreci

Yeni tip sürücü belgesi almak isteyenler, ALO 199, ALO 199 Mobil Uygulama veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alabilirler.

Eski tip ehliyet sahipleri, 31 Aralık 2024'e kadar ehliyetlerini yenilerse sadece 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ödeyecekler. Ancak 31 Aralık 2022'den sonra başvuranlar, 2023 yılı için belirlenen sürücü belgesi harcı, değerli kağıt bedeli ve vakıf ücretini ödemek zorunda kalacak.

Gerekli Evraklar ve Başvuru Süreci

Eski sürücü belgesini yenilemek isteyenler, başvuru sırasında mevcut belgelerini ibraz etmeliler. Değerli kağıt bedeli vergi dairelerine veya "https://dijital.gib.gov.tr/" üzerinden kredi kartı ya da banka kartıyla ödenebilir. Vakıf payı ise vergi dairelerinden veya aynı internet adresinden tahsil edilmiyor.

Sürücü belgesini yenilemek isteyenlerin yetkili sağlık kuruluşlarından "sürücü olur" raporu alması gerekiyor. Bu raporlar 2 yıl geçerlidir ve başvurular sırasında kullanılabilir.

Yeni tip sürücü belgesi başvurusu yapan kişinin Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı adresi bulunmalı. Adres bilgisi olanlar, sürücü belgelerinin yurt içindeki herhangi bir adrese teslim edilmesini talep edebilirler. Ayrıca son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf gerekli.

Geçici Sürücü Belgesi Uygulaması

Başvuru sonrası, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri, PTT aracılığıyla başvuru sahibinin adresine gönderilir. Bu süreçte, başvuruda bulunan kişiler nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alacakları geçici sürücü belgesiyle araç kullanabilirler.