"Gülen'in sınır dışı edilmesi zor"
Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade talebi konuşulurken Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanı, talebe Beyaz Saray’ın bakış açısını anlattı.
ABD’de Demokrat Parti’ye yakınlığı ile bilinen Center for American Progress (CAP) Washington’da ABD yönetiminin eğilimlerini anlamak adına analizlerine en çok başvurulan düşünce kuruluşları arasında gösteriliyor.
CAP’in Türkiye uzmanı ve kıdemli araştırmacısı Michael Werz, Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’e Fethullah Gülen’in iadesi hakkında konuştu:
- Türk hükümetinin Fethullah Gülen’in iadesi için ABD’ye resmi başvuru anlamına gelecek bir dosya hazırlığı içinde olduğunu biliyoruz. Bu tür bir girişimden sonuç alabileceklerini düşünüyor musunuz, izleniminiz nedir?
Michael Werz: ABD net olarak ortaya koydu; eğer Türkiye sınırdışı için resmen başvuru yaparsa Amerikan Adalet Bakanlığı başvuruyu inceleyip değerlendirdikten sonra bir yanıt verecek. Bu aslında ilginç ve muhtemelen aydınlatıcı olacak çünkü bu süreçte aynı zamanda Türk hükümetinin Gülen Hareketi’ne karşı nasıl silahlı bir terörist örgüt suçlaması getirdiğinin ayrıntıları da ortaya çıkmış olacak. Kamuoyuna açık kaynaklardan bildiğimiz kadarıyla bu tür bir argüman ortaya koymanın zor olduğunu düşünüyorum. Bir önceki ABD Büyükelçisi Ricciardone hareketin üyeleriyle görüşüyordu. Suç işlendiğine dair tutarlı bir argüman ortaya konulmadığı sürece Türkiye’deki bütün sivil toplum aktörleriyle görüşmek ABD’nin sadece hakkı değil aynı zamanda görevi de. Bizim çeşitliliğe sahip ve kendi içinde her zaman aynı fikirde olmayan demokratik bir ülkeyle ilişkimizin doğası böyledir. Kamuoyuna açık tartışmadan bildiğimiz kadarıyla da, Fethullah Gülen’in ABD’den bir gün sınırdışı edileceğini hayal etmek çok zor. Ama elbette bu hâkimlerin vermesi gereken bir karar.