Kızamık Vakalarında Korkutan Artış

Kızamık Vakalarında Korkutan Artış

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçtiğimiz yıl Avrupa genelinde kızamık vakalarında endişe verici bir artış yaşandığını duyurdu. 2023 yılında, 2022'ye kıyasla enfekte olan kişi sayısı 42,200'e yükseldi. DSÖ bu artışın, COVID-19 salgını sırasında çocukların yeterince aşılanmamasından kaynaklandığına inanıyor. Birleşik Krallık'ta, West Midlands'de ortaya çıkan son derece bulaşıcı kızamık salgını, aşılama oranlarının düşük olduğu diğer bölgelere hızla yayılma riski taşıyor. NHS İngiltere'ye göre 16 yaşın altındaki 3.4 milyon çocuk, hastalık riski altında.

Aşı İhtiyacı Acil Hale Geldi

DSÖ Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa'daki kızamık vakalarındaki 30 katlık artışın yanı sıra, 21,000'den fazla hastaneye yatış ve beş ölüm yaşandığını belirtti. Kluge, çocukları korumanın tek yolunun aşı olduğunu vurguladı.

Aşı Oranları Yetersiz

Birleşik Krallık'ta, ilkokula başlayan çocukların sadece %85'i her iki kızamık aşısını da almış durumda. Uzmanlar, toplum genelinde çocukların yüzde 95'inin aşılanması gerektiğini belirtiyor. Kızamık her yaş için ciddi bir hastalıktır. Yüksek ateş ve döküntüye neden olan bu hastalık, zatürre, menenjit, körlük ve nöbet gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Seyahatlerin Artmasıyla Yayılma Riski Artıyor

COVID-19 kısıtlamalarının kalkmasıyla uluslararası seyahatlerin ve sosyal etkileşimin artması, kızamık hastalığının yayılma riskini artırıyor. Aşılanmamış nüfuslar, özellikle büyük bir risk altında.