Sosyal Medya Fenomenleri Vergi Denetiminde

Sosyal Medya Fenomenleri Vergi Denetiminde

Gelir İdaresi Başkanlığı, sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenleri yakın takibe aldı. Başta sosyal medya fenomenleri olmak üzere Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi platformlardan gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı.

Bakan Mehmet Şimşek, e-ticaret ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde vergi mükellefiyeti bulunmayanların tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldığını açıkladı.

Bu kapsamda, sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi.

Bakan Şimşek çalışmalar sırasında elde ettiği kazancı beyanlarına hiç yansıtmayan, eksik yansıtan mükelleflere de rastlanıldığına dikkati çekti.

Vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için yapılan çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Şimşek, mükelleflerin uyumsuzluklarının giderilmesi için bilgilendirme ve rehberlik çalışmalarının da yapıldığını anlattı.

KDV Oran Denetimleri de Hızlandı

Şimşek, usulsüz KDV uygulamalarına yönelik şikayetler üzerine KDV oran denetimlerine ağırlık verdiklerini belirterek restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışları yoğun olarak denetleyen Gelir İdaresi Başkanlığı'nın denetimlerine büfe ve benzeri yerleri de eklediğini söyledi.

Şimşek, restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışlar nedeniyle 39 bin mükellefin denetlendiğini ve 2 milyar lira KDV matrah farkı tespit edildiğini belirterek "Vergi ödemeyenlerin üzerine gidiyoruz." dedi.