'Tatlı' mirasta bilirkişi krizi... Hapsi isteniyor
İstanbul’da 1960’larda açtığı tatlıcı dükkânıyla iş hayatına atılan, 1980’lerde Türkiye’nin sayılı zenginleri arasına giren ve 22 Şubat 2009 tarihinde ölen Mehmet Salih Tatlıcı vefatının ardından geriye onlarca davaya konu yüklü bir miras bıraktı. Tatlıcı’nın vefatından sonraki malların paylaşımı ile ilgili aile bireyleri arasındaki hukuk savaşları devam ediyor.
Tatlıcı’nın vefatından 3-4 yıl önce ikinci eşi Nurten ve oğlu Uğur Tatlıcı’ya bıraktığı gayrimenkuller ve şirket hisseleri ile ilgili Tatlıcı’nın ilk eşi Bedriye hanımdan olan çocukları Ahmet, Mehmet ve Ali Tatlıcı İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açmıştı. Dava sürecinde Salih Tatlıcı’dan kalan malların idaresini mahkemenin atadığı tereke gerçekleştirdi. Dava sürecinde mahkemenin talebi ile baba Tatlıcı'dan miras kalan gayrimenkullerin değerlerinin tespiti için bilirkişi raporu alındı. Raporu, mahkemenin atadığı bilirkişi Mehmet Taş hazırladı.
Bilirkişiden şikayetçi oldular
Ancak Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı savcılığa başvurarak bilirkişi raporunu hazırlayan Mehmet Taş'ın, kendilerine ait taşınmazların değerini yüksek, aynı muhitte benzer nitelikteki tereke taşınmazlarının değerini ise kasıtlı olarak düşük gösterdiğini belirtti. Anne ve oğul Tatlıcı, avukatları aracılığıyla bilirkişi Taş'tan şikayetçi oldu.
Diğer mirasçılar lehine rapor
Müşteki vekillerinin savcılığa sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, Taş'ın müvekkiller aleyhine mahkemeyi yanıltma kasıt ve iradesiyle rapor düzenlediği ve raporunda gerçeğe aykırı bilgi ve değer tespitleri olduğu, raporun diğer mirasçı davacılar lehine yanlı olarak düzenlendiği öne sürüldü. Dilekçede ayrıca, Taş'ın gayrimenkul değerleme lisansının da SPK tarafından 2020 yılında iptal edildiği belirtildi.
Görevini kötüye kullandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, Taş'ın hazırladığı bilirkişi raporları hakkında, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin "Mesleki ve etik kurallar doğrultusunda asgari hususları taşımıyor" değerlendirmesini yaptığı, Taş'ın gayrimenkul değerleme lisansının da SPK tarafından 2020 yılında iptal edildiği belirtildi. İddianamede, şüpheli bilirkişinin uzman olmadığı bir alanda görevini kötüye kullanarak gerçeğe aykırı rapor düzenlediği, lisansı iptal edilen şüphelinin üzerine atılı suçları işlediği belirtilerek, “Görevi Kötüye Kullanma”, “Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik Yapma” suçlarından 3,5 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Büyük miras
Salih Tatlıcı’dan geriye, tahmini piyasa değeri milyar doları aşan mal varlığı kaldı. Bunlardan bazıları şunlar; Yeniköy’de Salih Tatlıcı Yalısı, Tat Towers, Tat Şişli İş Kuleleri, Tat Etiler iş merkezi, Belek’te Tat otel, Beykoz Konakları’nda 11 villa, bir adet malikâne ve altı adet sosyal donatının yüzde 50 hissesi, Kuruçeşme’de koru ve köşk, Beylerbeyi’nde köşk, Beyoğlu’nda iş merkezi, ABD Miami’de malikâne, İstanbul, Dubai ve ABD’de çok sayıda gayrimenkul. Bu mirasın paylaşımına dair dava da, Türkiye’nin en büyük miras davası olarak anılıyor.