Yeni İlaçlarla Akciğer Kanseri Tedavisinde Büyük Umut

Yeni İlaçlarla Akciğer Kanseri Tedavisinde Büyük Umut
Akciğer kanseri tedavisinde kullanılan yeni ilaçlar, ileri seviyedeki hastaların yaşam sürelerini önemli ölçüde uzatıyor. Uzmanlar, bu ilaçların bazı hastalar için hayatlarına aylar, hatta yıllar eklediğini belirtiyor.

Akciğer kanseri, dünya genelinde en fazla ölüme yol açan kanser türlerinden biri olarak biliniyor. Genellikle geç tespit edilen bu hastalık, özellikle ileri evrelerde "ölüm fermanı" olarak görülüyor. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin 4. evresindeki hastaların yüzde 25 ila 30'u teşhis sonrası üç ay içinde hayatını kaybediyor.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin 31 Mayıs - 4 Haziran tarihlerinde düzenlenen yıllık toplantısında, üç yeni araştırma akciğer kanseri hastalarına umut verdi. Bu çalışmalara göre akciğer kanseri tedavisinde yeni ilaçlar hastaların yaşam süresini önemli ölçüde uzatabiliyor.

İlaçlar ve Çalışma Sonuçları

Pennsylvania Üniversitesi Sağlık Sistemi'nden onkolog Dr. Angela DeMichele, "Artık iyileşeceğini hiç düşünmediğimiz hastalar iyileşiyor." diyerek yeni tedavi yöntemlerinin umut verici olduğunu belirtti.

  • Tagrisso (AstraZeneca): Üçüncü evre akciğer kanseri hastalarının kemoterapi ve ışın tedavisinden yaklaşık üç yıl daha uzun süre hastalığı kontrol altında tutmasını sağladı.
  • Imfinzi (AstraZeneca): Agresif akciğer kanseri hastalarının yaşam süresini yaklaşık iki yıl uzattı. Küçük hücreli akciğer kanseri gibi nadir ve agresif kanser türlerinde etkili olduğu görüldü.
  • Lorbrena (Pfizer): İleri seviye akciğer kanseri hastalarının yüzde 60'ının, ilacı 5 yıl kullandıktan sonra hayatta olduğu ve hastalığın ilerlemediği tespit edildi. Daha eski bir ilaçta bu oran yüzde 8'di.

Imfinzi çalışmasının baş araştırmacısı Dr. David Spigel, "Bu sonuçlar gerçekten olağanüstü" diyerek bu gelişmelerin akciğer kanseri tedavisinde büyük bir adım olduğunu belirtti.

2011 yılında 24 yaşındayken 4. evre akciğer kanseri teşhisi konan ve 2015'ten beri Lorbrena kullanan Matt Hiznay, "Geleceği yeniden görmek biraz daha kolaylaştı." diyerek umutlarını dile getirdi.

akciger-kanseri.jpg

Araştırmacılar, bu ilerlemelere rağmen önlerinde hâlâ uzun bir yol olduğunu vurguluyor. Çalışmalarda yer almayan akciğer kanseri uzmanı Dr. Lecia Sequist, gelecekte daha uzun süreli tedavilerin araştırılabileceğini ve bazı hastaların sonunda tedaviyi bırakıp bırakamayacağının incelenebileceğini ifade etti.

Doktorlar, akciğer kanserinin immünoterapi gibi yeni ilaçlara diğer bazı kanserlerden daha iyi yanıt verdiğini belirtiyor. Çalışmalarda yer almayan akciğer kanseri onkoloğu Dr. Lauren Averett Byers ise, "Faydayı aylar yerine yıllarla ölçtüğümüz bir şey görmek doğru yönde atılmış muazzam bir adım." diyerek bu gelişmelerin önemini vurguladı.