Çayların üzerinde bu yazıyorsa sakın içmeyin

Çayların üzerinde bu yazıyorsa sakın içmeyin

Daha önceki yıllarda da zayıflama ilaçları yüzünden hayatını kaybeden birçok insanın olması bir kez daha bu tehlikenin boyutunu ortaya koydu. Önceki yıllarda zayıflama hapları daha çok rağbet görürken, yaşanan ölümlü olaylardan sonra bu kez 'bitkisel' adı altında yine tehlikeli etkileri olan zayıflama çayları kullanılmaya başlandı. Uzmanlar ise uyarıyor: Masum gibi gösterilse de zayıflama çayı adı altında hiçbir şeyi kullanmayın. Ölüme kadar götüren etkileri olabilir.

ZAYIFLAMAK İÇİN HERHANGİ BİR MUCİZE YOK

İç hastalıkları ve beslenme uzmanı Dr. Ayça Kaya, zayıflamak için mucize bir ilaç, diyet ya da çayın olmadığını belirtti. Dr. Kaya bu çayların kulllanımı ile ilgili hürriyet.com.tr'ye şunları söyledi,

"Bugün zayıflamak için mucize bir diyet, mucize bir ilaç, mucize bir çay yok. Mucize bir yöntem peşinde koşmamak gerekiyor. Her şeyden önce kiloyu sadece fazla yemek yapmayabilir. Bunu bir hastalık olarak değerlendirmek gerekiyor. İnsan nasıl safra kesesinde taş varsa fazla kilo da iç organ yağlanması anlamına geliyor ve metabolik, hormonal sorunlar, fazla yeme davranışının altında yatan psikolojik nedenler, stres kaynaklı ya da kullanılan ilaçlara bağlı kilo artışı olabilir. Eğer kilo problemi varsa kişi neden kilo aldığını bulmalıdır ve doktor kontrolünde mevcut hastalıkların tedavisi yapılırken doğru beslenme ile kilo kaybedilmesi gerekir.

Ama siz normal beslenmenize devam edip 2 bardak zayıflama çayı içtiğinizde, hastalıklarınızı tedavi etmediğinizde bu kullandığınız çayların, hapların içerisinde yan etkisi zayıflama olabilen toksinler olabiliyor. Bu maddeler de başta karaciğer olmak üzere iç organlara ciddi zarar verebiliyor ve ölüme kadar götürebiliyor kişiyi.
İç hastalıkları ve beslenme uzmanı Dr. Ayça Kaya: Mucize bir yöntem yok.

"ZAYIFLAMA ÇAYI ŞEKLİNDE PAKETLENMİŞ HİÇBİR ŞEYİ İÇMEYİN"

Zayıflama adı altında önerilmeyen, aktardan alabileceğiniz ıhlamur, adaçayı, papatya çayı, zencefil gibi çaylar tarihi geçmeden kullanılabilir. Mesela yeşil çay günde 1-2 fincan içilebilir. Doğal bitkisel çaylar olabilir ama zayıflama çayı adı altındaki çaylara çok dikkat etmek gerekiyor. Ama zayıflama çayı adı altında poşete giren her ürüne çok dikkat edilmesi gerekebiliyor, toksik maddeler içerisinde olabiliyor, zayıflatıcı yan etkisi olan kimyasal maddeler koyulabiliyor bu çaylara.



KİLO SADECE FAZLA YEMEKTEN KAYNAKLANMAZ BAŞKA ETKENLER DE OLABİLİR

Kilo fazla yemekten kaynaklanmaz. 'Ne yiyeyim, ne içeyim de zayıflayayım' diye düşünmek çok yanlış. Hormonal dengesizlik, metabolik hastalıklar, mevcut kullanılan ilaçlar, yeme davranışı bunların hepsi kiloyu besler. Kilo probleminde öncelikle majör kilo aldıran nedenler bulunmalı ve kişiye özel beslenme programı uygulanmalı. Bizim de burada en çok önerdiğimiz sayarak zayıflama dediğimiz sistem. Tüm besin gruplarının olduğu bu beslenme sistemi, kişilerin günlük hayatında hem beslenme ile ilgili yol gösterir hem de doğru beslenme ile ilgili yardımcı olur. Bu sistemde bir yasak olmadığı için kişiler kendi kendine çok rahat uygulayabilir.



TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ: ÜNLÜLER KULLANILARAK MASUMMUŞ ALGISI YARATILIYOR

Organ yetmezliği nedeniyle karaciğerini kaybeden genç kızın ardından Türk Eczacıları Birliği'nden de yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada kullanmayı düşünen herkes uyarıldı ve şu sözlere yer verildi,

Reklamında ünlü kişiler oynatılarak, masummuş algısı yaratılan ve çeşitli satış teknikleriyle piyasaya sürülen bitkisel ürünler bu kez can almadı ama ölümden dönen genç kız, karaciğerini kaybetti. Genç kız, organ nakli ile yeniden eski sağlığına kavuşmaya çalışıyor. Konya’da hemşirelik bölümü öğrencisi genç kızın, reklamlardan görerek kolaylıkla temin ettiği zayıflama ürünü, piyasada elini kolunu sallayarak gezen umut tacirleri tarafından satılmaya, reklamı yapılmaya, can almaya devam ediyor. İçerisinde ne olduğu bilinmeyen, kim tarafından nerede üretildiği belli olmayan, internet üzerinden ve çeşitli mağazalardan kolaylıkla temin edilebilen bitkisel ürünlere karşı bir kez daha uyarıyoruz; bitkiler yanlış kullanıldığında ölüme neden olabilir!

TARIM BAKANLIĞI'NDAN KOLAYCA RUHSAT ALIYOR

Tarım Bakanlığı’ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen ve sonrasında takip edilmeyen bu ürünlerin ruhsatlandırmasının da acilen sağlık bakanlığı tarafından yapılması gerekiyor! Bizler sırf adına “bitki” dendiği için bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı tarafından ruhsat almasına karşıyız. Çünkü, bu tür bitkisel ürünler, Konya örneğinden de anlaşılacağı gibi, kolaylıkla ruhsat alındıktan sonra hiçbir denetim olmaksızın reklamı yapılıyor ve piyasada satılıyor. Oysa ister bitkisel ürün olsun, ister kimyasal ürün olsun; bu ürünler birer ilaçtır. Eczacı ve hekim kontrolü dışına çıkarılarak vatandaşların kullanımına açılan her ürün ise, birer sağlık mayınıdır.



DAHA ÖNCE DE CAN ALMIŞTI

Balıkesir'de yaşayan 35 yaşındaki Nilüfer Gülmez isimli genç kadın da 2012 yılında zayıflama hapı kullandığı için kalp çarpıntısı şikayetiyle doktora başvurmuş ve 33 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti. Kastamonu'da yaşayan ve bir çocuk annesi olan 23 yaşındaki Nilay Dinçer de 2010 yılında kırmızı biber içerdiği söylenen bir zayıflama hapı kullandığı için hayatından olmuştu. İlaç Sağlık Bakanlığı tarafından piyasadan toplatılmıştı.

ÜNLÜLER BİRBİRİNİ SUÇLADI
Sosyal medya hesaplarından zayıflama çayı reklamını yapanlardan bir tanesi olan Merve Oflaz Milliyet Gazetesi'nden Melis Güvenç'e açıklama yaparak “Bitkisel çay ve ürünler kullandım ama hiçbiri tek başına yeterli olmuyor. Bu tarz ürünler için aşırı bir araştırmaya girip, güvenilirliğini dert etmiyorum. Konya’da yaşanan olayda kişi ürünü belki aşırı dozda tüketmiştir. Bünyeden bünyeye fark var. Yaşanan olay için çok üzüldüm. Ben bu ürünleri kullanılması gerektiği kadar kullanıyorum. İnsanlara bunu önerirken de zaten dozunda kullanmalarının altını çiziyorum.” şeklinde açıklama yapmıştı.



"ÜÇ KURUŞ PARA KAZANMAK İÇİN KENDİNE GÜVENENLERİ KULLANANLAR KÖTÜ KALPLİ DEĞİLSE NEDİR"

Bunun üzerine şarkıcı Ayşe Özyılmazel de Twitter hesabından isim vermeden bu açıklamaları eleştirdi ve şu sözleri söyledi, "Sosyal medyada tanıttığı bitki çayları için 'Güvenilirliğini önemsemiyorum, kullanan düşünsün' diyebilen arkadaş, biz de seni önemsemiyoruz. Üç kuruş para kazanmak için kendilerine güvenen insanların zaaflarını kullananlar kötü kalpli değilse, nedir ki. Kilo vermek isteyen diyetisyene gitmelidir. Bu işin şakası yoktur. Hızlı kilo vermek marifet değildir. Sağlık önce gelir." dedi.