Hacdan dönenlere uzmanlardan önemli uyarı
Corona virüsün nezle grip gibi üst solunum yolu hastalığı yaptığını ancak uğradığı değişimler nedeniyle alt solunum yoluna da geçerek kişiyi ölüme götürdüğünü belirten Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye’deki ilk corona virüs vakasından ölüme dikkat çekti. 16. İç Hastalıkları Kongresi'nde konuşan Ünal, Hatay'da MERS tanısıyla hayatını kaybeden vakanın iyi incelenmesi gerektiğini söyledi.
Ünal, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden bir kişinin Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesine yol açan corona virüsün halsizlik, bitkinlik, ateş, burun akıntısı, öksürük gibi belirtiler verdiğini ve %40 oranında ölümcül olduğunu aktardı. Virüsün bulaştıktan sonra 15 günlük pencere dönemi bulunduğunu dile getiren Prof. Ünal, Hac'dan dönenlere şu uyarıda bulundu: “Suudi Arabistan Yarımadası'ndan gelip 15 gün içerisinde ateşi çıkmış her kişi, özellikle solunum yolu enfeksiyonu da varsa, MERS adayıdır. Bu kişiler iyi araştırılmalı, hemen maske takılarak izole edilmeli ve hastaneye götürülmelidir.”
VİRÜS TAŞIYANLAR HIZLA İZOLE EDİLMELİ
Solunum yoluyla bulaşan virüsün kesin bir tedavisi bulunmadığını, hastaya destek tedaviler uygulandığını belirten Prof. Ünal, özellikle hastaların izolesi ile ellerle temasa işaret ederek,virüs taşıyanlarla yakın temasta bulunulmaması uyarısında bulundu.
Batı Afrika'daki Ebola salgınına da değinen Prof. Ünal, Ebola virüsü nedeniyle ortaya çıkan 8 bin vakadan yaklaşık 4 binin ölümle sonuçlandığını, ölümlerin 350’sinin sağlık çalışanı olduğunu belirtti. Dünyanın çok önemli bir salgın ve tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ünal, virüsün hastanın vücut sıvılarıyla temasla geçtiğini, solunum yoluyla bulaşmadığını söyledi, “Ancak solunum yoluyla bulaşmıyor olması Ebolanın ölümcül olduğu gerçeğini değiştirmez” dedi.
AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Yüzde 50 ölüm oranı bulunan Ebolanın av hayvanlarıyla temasla da bulaştığını belirten Ünal, “Açık yara varsa bulaşma artar ve hızlanır” ifadesini kullandı.
Virüse yönelik aşı çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Ünal, “ABD'de geliştirilmekte olan bir ilaç tedavide deneniyor. Hasta kişilerin kanında virüse karşı etkili olacak antikorlar bulunuyor. Ayrıca insanlar üzerinde Ebola aşısının güvenlik deneyleri yapılıyor. 18 Eylül 2014’te İngiltere'de insan üzerinde ilk kez Ebola aşısı denendi ve şimdilik ciddi bir yan etki gözlenmedi” diye konuştu.
EBOLA SALGININDAN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT
Türkiye'de şu anda Ebola açısından endişe edilecek bir durum olmadığının altını çizen Ünal, salgın bölgesine gitmek zorunda olunduğunda alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı:
"Alkol bazlı el dezenfektanları ile elinizi sık sık dezenfekte edin. Özellikle hasta kişilere ve onların tükürük, salya, kan, kusmuk, idrar, dışkı gibi salgılarına, hastaların kişisel eşyalarına ve cesetlerine dokunmayın. Özellikle maymun ve yarasa gibi hayvan etlerini yemeyin, bu hayvanların ne canlılarına ne de ölülerine dokunun. Ebola hastalığının tedavisi yapılan hastanelere gitmeyin. Riskli bölgede yaşarken ateşiniz çıkarsa, baş ağrısı, halsizlik, ishal, karın ve kas ağrısı veya kanama gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen tıbbi yardım için hastaneye başvurun. Eğer bu belirtileri gösterirseniz lütfen kimseye temas etmeden, kimseye dokunmadan hatta mümkün mertebe etrafa dokunmadan hastaneye ulaşın. Eğer sizde de hastalık ortaya çıkarsa son 10 gün içerisinde kimlerle temas ettiğinizi sağlık personeline bildirin."