Soğuk havalara dikkat

Soğuk havalara dikkat

"Kalbimden hiçbir şikayetim yok" diyorsanız ama soğuk havalarda göğsünüzde hafif de olsa ağrı duyuyorsanız, bu durumu görmezden gelmeyin. Zira uzmanlar, soğuk havanın gizli kalmış kalp hastalıklarını ortaya çıkarabildiğini belirtiyor.

Bugünlerde başımızı ne yana çevirsek öksüren, hapşıran, burnu akan insanlarla karşılaşıyoruz. Kış ayları soğuk algınlığı ve gribe davetiye çıkarırken, soğuyan havalar kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor. Ntvmsnbc'ye konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, gribal enfeksiyonların kalp hastalıklarını da tetiklediğini belirterek göğüs ağrılarına dikkat çekiyor. Kış soğukları ile birlikte göğüs ağrısı şikayetlerinde belirgin artış yaşandığını belirten Karabulut, "Ancak göğüs ağrıları sıklıkla soğuk havanın etkisine bağlanmakta ve ağrı kesicilerle geçici tedaviler uygulanmaktadır. Soğuk havaların kalp-damar hastalıkları üzerine olumsuz etki gösterdiği çoğu zaman göz ardı edilir. Oysa daha önce kalp hastalığı olmayan ancak risk altındaki kişiler soğuk havada göğüs ağrısı yaşıyorsa mutlaka kardiyolojik açıdan kontrolden geçmeleri gerekir" diyor.

RİSK GRUPLARINDA TEHLİKE ARTIYOR!

Soğuk havanın 'angina' olarak adlandırılan göğüs ağrılarını tetikleyen ana etkenlerden biri olduğunu vurgulayan Doç. Karabulut, "Soğuk hava kalbi çeşitli mekanizmalar ile olumsuz etkiler, kan koyulaşır ve pıhtıya eğilim artar. Damarlardaki büzüşme ve tetikleyici sempatik aktivasyon sonucu tansiyon artar. Kalp vücut sıcaklığını sabit tutmak için daha çok çalışır, bütün bunlar kalbin üzerindeki yükü arttırarak, oksijen ihtiyacının en üst seviyeye çıkmasına neden olur ve göğüs ağrısı tetiklenir" diye konuşuyor.

Soğuğa maruz kalınan zamanın da önemli olduğunu ve 2 haftanın üzerindeki maruziyette riskin arttığını vurgulayan Karabulut, 65 yaş üzerinde vücudun ısı düzenleme mekanizması daha hassas olduğundan riskin daha belirgin hale geldiğini söylüyor. Karabulut, kış aylarında kalp krizindeki artış nedeniyle kardiyolojik check-up yapılmasının, krizin önlenmesine katkıda bulunacağını belirterek, özellikle risk faktörlerini taşıyanları uyarıyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?

• Anne-baba ve kardeşlerinde 50 yaşın altında kalp krizi gelişen veya kalp krizine bağlı ölüm gözlenen kişiler,
• Şeker hastalığı olan ve özellikle insülin tedavisi görenler,
• Uzun süreli sigara içicileri,
• 65 yaş üstündekiler,
• Felç geçiren ya da böbrek yetersizliği olanlar,
• Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği bulunanlar,
• Kilolu olan, hareketsiz yaşam süren ve depresyon tanısı konulan kişiler.